Spor bahisi oynayanların tutum, motivasyon ve taraftar sadakat düzeylerinin araştırılması
Investigation of the attitude, motivation and fan loyalty levels of sports betting players
- Tez No: 869352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN ESKİLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Bahsi, Kumar Oynama Motivasyonu, Kumar Tutumu, Taraftar Sadakati, Sports Betting, Gambling Motivation, Gambling Attitude, Fan Loyalty
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi, internet kullanımının oldukça artması ve mobil cihazların kullanımının yaygınlaşması spor bahisçilerinin bahis oyunlarına erişimini oldukça kolaylaştırmış bunun sonucunda da bahis oynama oranlarında ciddi artışlar yaşanmıştır. Bu artışla beraber bahis oyunlarına harcanan para devasa rakamlara ulaşmış ve bahis sektörü büyük bir endüstriye dönüşmüştür. Spor bahsi endüstrisinin bu denli büyümesiyle beraber spor bahsi oynayan bireylerin çeşitli değişkenler bakımından araştırılması, bu endüstrinin dinamiklerinin ortaya konması ve spor bahsi oynayanlara ilişkin birtakım analizlerin yapılabilmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı spor bahsi oynayanların tutumlarının, motivasyonlarının ve taraftar sadakat düzeylerinin araştırılmasıdır. Çalışmaya Türkiye genelinde aktif olarak spor bahsi oynayan 18 yaşından büyük 392 erkek 35 kadın olmak üzere toplam 427 birey gönüllü olarak katılmıştır. Verilerin toplanmasında kasti örnekleme yöntemi kullanılmış, veriler çevrimiçi anket yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak“Kumar Oynama Motivasyonu Ölçeği”,“Kumar Tutum Ölçeği”ve“Taraftar Sadakati Ölçeği”kullanılmıştır. Verilere ait betimsel istatistiklerin analiz edilmesinde IBM SPSS 24 paket programından faydalanılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan ölçeklerin geçerliğini ve güvenirliğini test etmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi kullanılmış, ölçeklerin Cronbach Alfa katsayısı (α), ortalama açıklanan varyans (AVE) ve bileşik güvenirlik (CR) değerleri hesaplanmıştır. AMOS 24 paket programı kullanılarak araştırma modeli çizilmiş, bu modelde yer alan değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmış ve bu program vasıtasıyla araştırma modelinde bulunan hipotezler test edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda bahis tutumunun bahis oynama motivasyonunu pozitif ve anlamlı yönde etkilediği, bahis oynama motivasyonunun ise taraftarların tutumsal ve davranışsal sadakatlerini negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak tutum ve motivasyonun taraftar sadakatinin önemli yordayıcıları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid advancement of technology, the significant increase in internet usage, and the widespread use of mobile devices have greatly facilitated sports bettors' access to betting games, resulting in a significant increase in betting rates. With this increase, the amount of money spent on gambling games has reached enormous numbers, transforming the gambling industry into a major sector. With the significant growth of the sports betting industry, it has become important to study individuals who engage in sports betting in terms of multiple variables, to uncover the dynamics of this industry, and to conduct various analyses related to sports bettors. In this context, the purpose of this study is to investigate the attitudes, motivations, and levels of fan loyalty of those who engage in sports betting. Consisting of 392 men and 35 women over the age of 18, a total of 427 individuals who are actively engaged in sports betting in Turkey voluntarily participated in the study. The purposive sampling method was used to collect the data which was obtained via the online survey method. The“Gambling Motivation Scale,”“Gambling Attitude Scale,”and“Fan Loyalty Scale”were used as data collection tools. The descriptive analysis of the data was conducted using the IBM SPSS 24 software package. Confirmatory factor analysis was used to examine the validity and reliability of the scales used in the study. The Cronbach's alpha coefficient rate (α), average extracted variance (AVE), and composite reliability (CR) values of the scales were calculated. A research model was constructed using the AMOS 24 package program, and the relationships between the variables in this model were examined to assess the hypotheses in this research model. Based on the findings obtained, it has been determined that betting attitude positively and significantly influences the motivation to engage in betting, while the motivation to engage in betting negatively affects the fans' attitudinal and behavioral commitment. Ultimately, it has been determined that attitude and motivation are significant predictors of fan loyalty.