Geri Dön

Serbest bölge ve Türkiye'de serbest bölgeler

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 63157
  2. Yazar: SEMİHA GÜVERCİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER ARPACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 193

Özet

ÖZET Serbest bölgeler, bir ülkenin siyasi sınırları içinde, ancak gümrük hattı dışında bırakılan ticari ve sınai faaliyetlerin kolaylaştırılması amacı ile devlet müdahalesinin en aza indirgendiği alanlar olarak ta nımlanmıştır. Serbest bölgelerin kuruluş tarihçesi ilkçağa kadar uzanmaktadır. Günümüz serbest bölgeleri geçmişteki serbest şehirlerin zaman içinde değişime uğramasıyla meydana gelmiştir. Günümüze kadar çeşitli aşa malar geçirerek, ülkelerin sosyal, ekonomik, ticari durumlarına göre farklılıklar gösteren serbest bölgelerin sıyıları hızla artmaktadır. Ülkeler ekonomik amaçlarına, coğrafi konumları ve sosyal durum larına göre kurulacak serbest bölge tipine ve bölgede gösterilecek faali yetleri seçem şansına sahiptirler. Çalışmamızda bu bahsedildiği gibi ge lişmekte olan ülkeler özellikle ihracatı artırmak, yabancı sermayeyi çekmek gibi amaçlarla serbest bölgeler kurarken, gelişmiş ülkelerin amaçları farklıdır. Bu çahşmamn birinci bölümünde serbest bölgelerin tanımı ve çe şitleri anlatılmıştır. İkinci bölümde dünya'da serbest bölge uygulamalarının tarihçesi ve dünyadaki uygulamalardan bazı örnekler verilmiştir. Ülkemizdeki serbest bölgelerin tarihçesi verilirken serbest bölge kurulması fikrini gündeme getiren olaylar, serbest bölge kurulması için yapılan yasal dü zenlemeler, bu konudaki başarısızlıklar ve 1980 yılındaki ekonomik de ğişim rüzgarıyla konunun yeniden gündeme gelmesi anlatılmıştır.Türkiye'de serbest bölge uygulamalarına ilişkin mevzuatın açıklan maya çalışıldığı üçüncü bölümde 01.01.1996 tarihi itibarıyla ülkemizin Gümrük Birliğine girmesi nedeniyle Gümrük Mevzuatımızda yapılan değişiklikler ile yeni uygulamaya koyulan kavram ve tabirler de açıklan maya çalışılmıştır. Tüklye'de faaliyet, kuruluş ve fizibilite aşamasında bulunan serbest bölgeler belirtilmiş, şu anda faaliyette bulunan serbest bölgelerin kuruluş biçimleri faaliyet konuları yerleşim bölgeleri, ticaret hacimleri hak kında bilgi verilmiştir. Serbest bölge kullanıcılarının faydalandıkları teşvik ve avantajların bahsedildiği bu bölümde ayrıca Serbest Bölgeleri Tesis ve Geliştirme Fonunun kurulma amacı belirterek bu fonun kaynakları ve denetimi hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde serbest bölgelerin avantaj ve dezavantajları anlatılmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar değerlendirilerek, önerilerde bulunulmuştur.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT Free Trade Zones (FTZ) are described as areas within the political borders, but not within the customs jurisdiction of a country. Within the FTZ state intervention is at a minimum in order to ease trade and industrial activities. The foundation and history of FTZ can be traced to early ages. The FTZ of our time are developments of the free cities of history. The number of FTZ is rapidly increasing with differences depending on the social, economic and commercial conditions of countries. Countries can select the type of FTZ and the activities to be allowed there according to their economic objectives and social conditions. The objective of developing countries in setting up FTZ is to increase exports and to attract foreign capital, where as the objectives of developed countries are different. In part one description and types of FTZ are given. In part two a global history of FTZ and some examples are explained. Also in this part a history and events that lead to the foundation of FTZ in Turkey, as well as legal aspects of Turkish FTZ and the early unseccesfull FTZ attempts are explained. Within this context the economic reforms of 1980 which brought FTZ to the agenda are explained. Subject matter of part there is the legal aspects of FTZ. As Turkey has entered into a Customs Union with Eurepean Union (EU) since 1.1.1996, changes that took place in Turkish Customs juristiction andnew terms and concepts are explained. In this part those turkish FTZ already active, those which are to be set up and those under consideration are also cited along with information about the activities and trade volumes of the active FTZ. This part contains information also on economic promotions to those who are active in FTZ. Further more information on the“Fund for the foundation and development of FTZ”is given in this part. In part four the advantages and disadvantages of FTZ are explained. In the final conclusion part, the conclusion of the study is evaluated and some proposal are made.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de serbest bölgelere uygulanan teşvikler ve teşviklerin değerlendirilmesi: Kayseri Serbest Bölgesi örneği

    Incentives for free zones in Turkey and evaluation of incentives: The case study for Kayseri Free Zone

    İREM BİNİCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    EkonomiKayseri Üniversitesi

    Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BURHAN SEVİM

  2. Dünyada ve Türkiye'de serbest bölgeler ve Kocaeli'nin potansiyeli

    Başlık çevirisi yok

    AYHAN ORHAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    EkonomiKocaeli Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. RECEP TARI

  3. Türkiye'de serbest bölge uygulamaları ve serbest bölgelerin performanslarının veri zarflama analizi ile karşılaştırması

    Free zone practices in Turkey and comparing their performances by data envelopment analysis

    MANCHUK YERENKHAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    EkonomiSakarya Üniversitesi

    Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. AHMET SELÇUK DİZKIRICI

  4. Türkiye'de serbest bölge uygulamaları ve mali teşvikler

    Executions in Turkish free zones and fiscal incentives

    AKIN BİLDİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    EkonomiMarmara Üniversitesi

    PROF. DR. ÖMER FARUK BATIREL

  5. Dünyada ve Türkiye'de serbest bölgeler ve uygulanan teşvikler

    Başlık çevirisi yok

    SARUHAN ÖZERK İLBEYİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    EkonomiUludağ Üniversitesi

    PROF.DR. NİHAT EDİZDOĞAN