Üniversite öğrencileri arasında sosyal medya kullanımı vesosyal kaygı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media use andsocial anxiety among university students
  1. Tez No: 799308
  2. Yazar: BURAK CİBA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, sosyal kaygı, kaçınma, korku, Social media, social anxiety, avoidance, fear
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal medya kullanımının sosyal kaygı düzeyiyle ilişkisini incelemektir. Araştırmaya 2017-2018 öğretim yılında, Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji bölümünde öğrenim gören ve amaca dönük örneklem yöntemi ile seçilen 300 lisans ve yükseklisans öğrencisi katılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilere Sosyo-Demografik Veri Formu (SDVF), Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği (LSKÖ) ve Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) verilmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin sosyal görünüş kaygısı, korku ve kaçınma düzeylerinin ortalamanın altında olduğu tespit edilmiştir. Sosyal görünüş kaygıları ve kaçınma; cinsiyetlerine, yaşlarına, üniversitede kaçıncı yılda olduklarına, yakın arkadaş sayısına, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği genelinden ve korku alt boyutundan; yaşlarına göre aldıkları puanlar birbirinden farklıdır. Genel sosyal kaygıları, kaçınmaları, cinsiyetleri ve yaşları, üniversitede kaçıncı yılda oldukları açısından Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği genelinden ve ölçekte yer alan korku ve kaçınma alt boyutlarından, yakın arkadaş sayısı gruplarına göre Liebowitz Sosyal Kaygı ölçeğinde yer alan korku alt boyutundan, arkadaşları ile görüşme sıklığı, internette harcadığı süre, interneti kullanma amacı gruplarına göre sosyal görünüş kaygısı, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği genelinden ve ölçekte yer alan korku ve kaçınma alt boyutlarından aldıkları puanlar benzer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relation of social media use with level of social anxiety. In the academic year of 2017-2018, 300 undergraduate and graduate students selected from the Psychology Department of the Near East University with the convenient sampling method. Socio-Demographic Data Form (SDVF), Liebowitz Social Anxiety Scale (LSSS) and Social Appearance Anxiety Scale (SSI) were administered to the participants. As a result, students were found to be below the level of social anxiety, fear and avoidance levels. Social Appearance Concerns and Avoidance; gender, age, college years, close friends, Liebowitz Social Anxiety Scale and fear subscale; the scores they get according to their age are different from each other. In the Liebowitz Social Anxiety Scale and the fear and avoidance subscales of the scale, in terms of their general social concerns, avoidance, gender, and age, the time they spent on the internet, the social appearance anxiety according to their intention to use the Internet, the scores they received from the Liebowitz Social Anxiety Scale and the fear and avoidance subscales on the scale were found to be similar.