Ergenlerde otantiklik, temel psikolojik ihtiyaçlar ve youtube kullanımının internet bağımlılığı ile ilişkisi
The relationship between internet addiction and authenticity, using youtube and basic psychologi̇cal needs in adoloscents
  1. Tez No: 631665
  2. Yazar: ESİN EROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAPANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Internet Addiction, Using Youtube, Authenticity, Basic Psychological Needs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ergenlerde youtube kullanımı, otantiklik ve temel pskolojik ihtiyaçlar ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Aynı zamanda Youtuber olmanın ergenlerde son zamanlarda neden bu kadar popüler olduğunu anlamaktır. Araştırmadaki katılımcılar İstanbul'da Beylikdüzü Kavram Temel Lisesi'nde okuyan 230 lise öğrencisi oluşmaktadır. Çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Youtube Ölçeği, Otantiklik Ölçeği ve Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği kullanılan veri toplama araçlarıdır. Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler SPSS-22 programı ile analiz edilmiştir. Gruplararası farkları belirlemek amacıyla Bağımsız Örneklem t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirmek amacıyla pearson korelasyonu kullanılmıştır. Değişkenlerin birbirini yordama gücünü elde etmek amacıyla Standart Çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre internet bağımlılığı yaygınlığı % 36.9 olarak bulunmuştur. Internet bağımlılığının cinsiyete, yaşa ve sınıf düzeyine göre anlamlı yönde farklılık göstermediği bulgusuna ulaşılırken internet günlük kullanım süresine göre anlamlı yönde farklılık gösterdiği bulgusuna ulaşılmıştır. Internet bağımlılığı ile otantiklik değişkeninin alt boyutlarında kendine yabancılaşma arasında pozitif yönde anlamlı düzeyde ilişki ve internet bağımlığı ile otantik yaşama arasında negatif yönde anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Araştırmanın bulguları literatür penceresinde tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler : İnternet Bağımlılığı, Youtube Kullanımı, Otantiklik, Temel Psikolojik İhtiyaçlar
Özet (Çeviri)
The main purpose in this research is; using Youtube in adolescents, examination of the relationship between authenticity and basic psychological needs and internet addiction. An another purpose in this research is, why being a youtuber is very important for adolescents in recent years. Participants of this research consist of 230 high school students who are studying Beylikdüzü Kavram Basic High School in Istanbul. Data collection tools that are used in this research are; Personal Information Form, Youtube Scale, Authenticity Scale and Basic Psychological Needs Scale. The data which are obtained from end of the research were analyzed with SPSS-22 program. Independent Sample t-test and One Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to determine the differences between the groups. Peration correlation was used to determine the relationship between the variables of the study. Standard multiple regression was applied to determine the predictive power of the variables. There was a positive relationship between internet addiction and self-alienation in the sub-dimensions of the authenticity variable and a negative relationship between internet addiction and authentic life. The findings of the study were discussed in the window of the literature.