Türkiye'deki rahip cinayetlerinin yazılı basında nefret söylemi açısından incelenmesi
Examination of priest murders in Turkey in terms of hate speech in print media
  1. Tez No: 631710
  2. Yazar: SÜHEYLA BAŞAK GÖRGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ TÜFEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Nefret Suçu, Rahip Cinayetleri, Medya ve Nefret Söylemi, Söylem ve İdeoloji, Hate Crimes, Priest Murders, Media and Hate Speech, Discourse and Ideology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Bu çalışmada yazılı basında yer alan haber metinleri ve köşe yazıları nefret söylemi bağlamında incelenerek nefret söyleminin ideolojik bir aygıt olan medya aracılığıyla toplum içerisinde meşru bir zemin kazanarak normalleşmesi süreci üzerinde durulmuştur. Türkiye'de işlenen dini temelli iki nefret suçunun yazılı basında yansıtılışı nefret söylemi açısından irdelenerek söylem ve ideoloji arasındaki ilişkinin somutlaştırılması çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu bağlamda 2006 yılında işlenen Trabzon'da işlenen Rahip Santoro cinayeti ve 2010 yılında İskenderun'da işlenen Rahip Padovese cinayetine ait haber ve köşe yazılarının farklı ideolojilere sahip gazeteler baz alınarak nefret söylemi açısından incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında ele alınan rahip cinayetlerinin ardından iki haftalık süre içerisinde cinayetlerle ilgili gazetelerde yer alan haber metinleri ve köşe yazıları Hürriyet, Anadolu'da Vakit, BirGün ve Agos gazeteleri baz alınarak nefret söylemi açısından içerik ve söylem analizi kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlarda ideolojik duruşlarına göre seçilen dört gazetenin içerisinde yer alan haber metinleri ve köşe yazılarında kullanılan söylemin gazetenin bağlı olduğu ideoloji ve benimsediği değerler doğrultusunda olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, news texts and columns in the print media were examined in the context of hate speech, and the normalization process of hate speech by gaining a legitimate ground in society through the media, which is an ideological device, was focused on. The aim of the study is to concretize the relationship between discourse and ideology by examining the reflection of two religious-based hate crimes committed in Turkey in terms of hate speech. In this context, the news and columns regarding the murder of Priest Santoro in Trabzon in 2006 and the murder of Priest Padovese in Iskenderun in 2010 were analyzed in terms of hate speech based on newspapers with different ideologies. Within two weeks after the murders of the priests discussed in the study, the news texts and columns in the newspapers about the murders were analyzed using content and discourse analysis in terms of hate speech based on the newspapers such as Hürriyet, Anadolu'da Vakit, BirGün and Agos. In the results obtained, it has been determined that the discourse used in the news texts and columns in the four newspapers selected according to their ideological stances is in line with the ideology that the newspapers adhere to and the values they adopt.