A study on the phonological awareness skills of young learners of English in an EFL context
İngilizce'nin yabancı dil olarak öğretildiği bir ortamda İngilizce öğrenen çocukların fonolojik farkındalık becerileri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 631711
  2. Yazar: İREM AY KEYSAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLA ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fonolojik farkındalık, küçük yaş İngilizce öğrencileri, Fonolojik Farkındalık Becerileri Testi, yabancı dil olarak İngilizce, Phonological awareness, young learners of English, Phonological Awareness Skills Test, English as a Foreign Language
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yabancı dil olarak İngilizce öğretimi bağlamında farklı türdeki etkinliklerin ve materyallerin (şarkılar, videolar, müzik, oyunlar, oyuncaklar, ödevler, çalışma kağıtları ve sesli sözlük) kullanımının çocuklarda fonolojik farkındalığı geliştirmedeki etkilerini araştırmayı ve katılımcıların İngilizce derslerindeki fonetik etkinlikler hakkındaki görüşlerini toplamayı amaçlamıştır. Çalışmanın amacı ile ilgili olarak, öğrencilerin sözcük, hece, başlangıç sesi-kafiye, ve fonem düzeylerinde fonolojik farkındalık becerileri Fonolojik Farkındalık Becerileri Testi (P.A.S.T.) aracılığıyla ölçülmüştür. Bu çalışma, Şanlıurfa'da bir devlet okulunda İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen 5., 6., ve 7. Sınıflardan 56 öğrenci ile bir İngilizce öğretmeni tarafından yürütülen bir eylem araştırması olarak ecep edilebilir. Hem nitel hem de nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Nicel veri toplamak için P.A.S.T. bütün sınıflarda ön test, son test ve geciktirilmiş son test olarak uygulanmıştır. Mülakatlar ve katılımcıların görüşleri ise nitel veri toplamak için kullanılmıştır. Bunlara ek olarak araştırmacı, uygulama sürecini not etmek için yansıtıcı öğretmen günlüğü tutmuştur. Verilerden elde edilen sonuçlar incelenmiş ve birbiri ile kıyaslanmıştır. Elde edilen bulgular, çocukların fonolojik farkındalıklarını geliştirmek için çoklu etkinliklerin yararlı ve eğlenceli olduğunu göstermiştir. Ön test puan ortalamaları (5. Sınıf = 56.571, 6. Sınıf = 61.941, 7. Sınıf = 55.444) ve son test puan ortalamaları (5. Sınıf = 76.761, 6. Sınıf = 78.470, 7. Sınıf = 75.944) karşılaştırıldığında son test puanlarının yükseldiği saptanmıştır. Geciktirilmiş son test puan ortalamaları (5. Sınıf = 78.904, 6. Sınıf = 78.529, 7. Sınıf = 72.666) ise çocukların fonolojik farkındalığı bir dereceye kadar daha kalıcı olarak geliştirdiklerini göstermiştir. Sonuç olarak, çoklu etkinliklerin çocukların dikkatini çektiği ve fonolojik farkındalığı geliştirme açısından ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of using different types of activities and materials (songs, videos, music, games, toys, assignments, worksheets and audio dictionary) on developing phonological awareness of young learners in Turkish EFL context and gather the participants' views about phonetics activities in English classes. Regarding the purpose of the study, phonological awareness skills of the participants at the levels of word, syllable, onset-rime, and phonemes were measured via Phonological Awareness Skills Test (P.A.S.T.). This study can be accepted as an action research conducted by an English teacher at a state school in Şanlıurfa with 56 students from the 5th, 6th, and 7th grade EFL learners. Both qualitative and quantitative research techniques were used. P.A.S.T. was administered as the pre-test, immediate post-test, and delayed post-test in all grades to collect quantitative data. The interviews and comments of the participants were used to collect qualitative data. Moreover, the researcher kept a reflective teacher journal to note down her implementation process. Finally, the results were analyzed and compared to one another. The analysis of the data showed that the multiple activities were useful and enjoyable to develop phonological awareness of young learners. When the mean scores of the pre-test (M for the 5th grade = 56.571, the 6th grade = 61.941, the 7th grade = 55.444) and immediate post-test (the 5th grade = 76.761, the 6th grade = 78.470, the 7th grade = 75.944) were compared, it was found out that the scores in the immediate post-test increased. The mean scores of the delayed post-test results (M for the 5th grade = 78.904, the 6th grade = 78.529, the 7th grade = 72.666) indicated that young learners developed their phonological awareness more permanently to some extent. After all, it was clear that the multiple activities got young learners' attention, and responded to their needs and expectations in terms of developing phonological awareness.