Küresel kapitalist sistemin insan ve doğa tahribatı: Eşitsizlik ve çevre felaketi üzerine bir değerlendirme
Human and nature destruction of the global capitalist system: An assessment on inequality and environmental disaster
- Tez No: 631715
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ TÜFEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gelir eşitsizliği, kapitalizm, doğa tahribatı, küreselleşme, Income inequality, capitalism, destruction of nature, globalization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, günümüz dünyasına hakim olan kapitalist sistem ve sonuçlarından yola çıkarak güncel durum hakkında küresel bir analiz yapmak, sistemin getirdiği düzen sonucu Doğu-Batı olarak iki kutup haline dönüşen dünyada yaşayan insanların arasındaki eşitsizliği sayısal verilerle desteklemek, hakim sömürü düzeninin yarattığı doğa tahribatlarına dikkat çekmek ve bu verileri ilgili kuramlarla bağdaştırarak insanlığın, toplumların ve doğanın günümüz halini görmek ve sonrasını değerlendirmektir. Çalışmada insanlar ve toplumlar arası eşitsizlikler incelenirken toplumdaki sınıfların arasındaki adaletsiz gelir dağılımından yola çıkılmış, ilgili konuyu desteklemek için toplumsal tabakalaşma kuramlarından faydalanılmıştır. Sonrasında ülkeler gelişmiş, az gelişmiş ve gelişmemiş olarak sınıflandırılmıştır ve gelir dağılımları, nüfusları, ülkede yaşayan insanların gelir eşitsizliğini veren Gini katsayısı gibi sayısal veriler değerlendirilerek bir tablo çizilmesi hedeflenmiştir ve ülkelerin kaynaklarını eğitim, sağlık, savunma, temiz su, besin gibi alanlarda nasıl kullandığına bakılmıştır. Ortaya çıkan eşitsizliğin derin uçurumu veriler ile çizildikten sonra ise kapitalist düzenin devamı ile ilgili çıkarımlar bu konuda çalışmış kuramcıların fikirleriyle desteklenerek ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak dünyada bir tarafın mutlak sömürü düzeniyle gelebileceği son noktaya gelindiği fikrine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make a global analysis of the current situation based on the capitalist system that dominates today's world and its results, to support the inequality between the people living in the world, which has turned into two poles as East-West as a result of the order brought by the system, with numerical data, to pay attention to the destruction of nature created by the dominant exploitation order and to see the current state of humanity, societies and nature by reconciling these data with the relevant theories and to evaluate the future. While examining the inequalities between people and societies in the study, the unequal income distribution between the classes in the society was taken into consideration, and social stratification theories were used to support the relevant issue. Afterwards, countries were classified as developed, underdeveloped and undeveloped, and it was aimed to draw a table by evaluating numerical data such as income distribution, population, income inequality of the people living in the country, such as the Gini coefficient, and it was looked at how countries use their resources in areas such as education, health, defense, clean water and food. After the deep difference of the inequality that emerged was drawn with the data, the inferences about the continuation of the capitalist order were tried to be put forward by supporting the ideas of the theorists who worked on this subject. As a result, it has been concluded that the world has reached the last point where one side can come with an absolute exploitation order.