Bipolar bozukluğu olan hastalarda içselleştirilmiş damgalanma, öz-şefkat ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationships between the internalized stigma, self compassion, psychological resilience in patients with bipolar disorder
  1. Tez No: 631716
  2. Yazar: SAADET ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MAÇKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, İçselleştirilmiş Damgalanma, Öz-Şefkat, Psikolojik Dayanıklılık, Bipolar Disorder, Internalized Stigma, Self Compassion, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada bipolar bozukluk tanılı remisyonda olan hastalarda içselleştirilmiş damgalanma, öz-şefkat ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Duygudurum Merkezi ve Psikiyatri Ayaktan Tedavi Ünitelerinde izlemi süren, içerme ve dışlama kriterlerini karşılayan, Young Mani Derecelendirme ve Hamilton Depresyon Derecelendirme ölçekleri uygulanarak remisyonda olduğu kabul edilen 132 hasta çalışmaya alınmıştır. Çalışma için hazırlanan Sosyodemografik Form araştırmacı tarafından hastalara uygulanmıştır. İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği, Öz-Şefkat Ölçeği, Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği hastalar tarafından doldurulmuştur. Ölçeklerin uygulanmasından sonra sorulara cevap bulabilmek için; frekans, yüzde, ortalama, standart sapma değerlerine bakılmıştır. Bunun yanı sıra korelasyon ve çoklu lineer regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda içselleştirilmiş damgalanma ve psikolojik dayanıklılık ile içselleştirilmiş damgalanma ve öz-şefkat arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Öz-şefkat ve psikolojik dayanıklılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. İçselleştirilmiş damgalanma ve öz-şefkat arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptanmış olup öz-şefkatin içselleştirilmiş damgalanmayı yordadığı bulunmuştur. Sonuç olarak bipolar bozukluk tanılı hastalarda içselleştirilmiş damgalanma puanları, öz-şefkat ve psikolojik dayanıklılık puanları ile ilişkilidir. Öz-şefkat düzeyi yüksek olan bireylerin içselleştirilmiş damgalanma düzeylerinin düşük olduğu saptanmıştır. Bunların yanı sıra, bipolar bozukluğa yönelik yapılacak psikososyal çalışmalarda damgalama konusu ele alnırken, öz-şefkat düzeylerinin de dikkate alınmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationships between internalized stigma, self compassion, and psychological resilience among patients in remission who are diagnosed with bipolar disorder in remission. The sample was composed of 132 patients that are monitored in the University of Health Sciences Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental and Neurological Disorders Health Practice and Research Hospital Mood Center and Psychiatry Ambulatory Care Units, complying with inclusion and exclusion criteria, Participants were accepted to be in remission by applying the Young Mania Rating Scale and Hamilton Depression Rating Scale. The Sociodemographic form that was prepared for the research has been applied to the patients by the researcher. The Internalized Stigma Scale, the Self Compassion Scale, and the Psychological Resilience for Adults Scale were filled by the participants. Frequency, percentage, mean, and standard deviation were taken into account to find answers for the questions of the research. Correlation and multiple linear regression analyses were also made. As a result of the analyses, meaningful relationship was found between internalized stigma and psychological resilience, and internalised stigma and self compassion. No meaningful relationship was found between self between self compassion and psychological resilience. A negative meaningful relationship was determined between internalised stigma and self-compassion, then it was found that self compassion predicts internalized stigma. In conclusion, internalized stigma scores were correlated with self compassion and psychological resilience scores in patients with bipolar disorder. It was seen that individuals with high level of self compassion had low levels of internalized stigma. In addition, it was thought to be beneficial to take self compassion into account when stigma has been addressed in psychosocial interventions for bipolar disorders.