Emrah Serbes romanlarında Tekinsiz'in dünyası
The uncanny's world in Emrah Serbes' novels
- Tez No: 631718
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERTAN EĞRİBEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tekinsizlik, Korku, Belirsizlik, Anti-toplumsallaşma, Emrah Serbes, Uncanny, Fear, Novel, Sociology, Emrah Serbes
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, Emrah Serbes'in romanlarından yola çıkarak günümüzdeki toplumun sosyolojik olarak geçirdiği dönüşümü anlamak ve yeni düzende meydana gelen problemleri açığa çıkarmaktır. Bu nedenle Serbes'in romanlarında ön plana çıkan korku, güvensizlik, belirsizlik gibi olgular 'tekinsizlik' kavramı içerisinde değerlendirmeye alınmıştır. Dünya bugün olağanüstü bir değişim içerisindedir. Bu durum insanları ve toplumsal yaşayışı büyük bir bilinmeze ve belirsizliğe doğru sürüklemektedir. Böylece insanın sahip olduğu her şey etkilenmekte ve yok olma tehlikesine girmektedir. Toplumsal gelişme ve ilerleme düşüncesinin yok olması, anti-toplumsallaşma, belirsizlik, kendiliğindenlik, artan eşitsizlikler tekinsiz yaşam şartları oluşturarak toplumsal yaşamı giderek korkutucu bir boyuta sürüklemektedir. Belirsizlik ve tekinsizlikle iç içe olan küresel dünya koşulları, sosyolojinin temel kavram ve kuramlarını da etkilemektedir. Böylece tekinsizlik, sosyolojinin bir konusu olarak gündeme gelmektedir. Sosyoloji yeni dönemde devam eden tartışmalarla beraber yeni toplumu ve ilişkileri tanımlamaya çalışmaktadır. İnsanların içinde bulundukları korkular, belirsizlikler, sıkıntılar, melankoli vb. hayatımızda var olan kavramlar geleceği de belirsizleştirmektedir. Sosyolojide geleceksizlik, belirsizlik ilk defa gündeme gelirken bu konu daha çok edebiyat çerçevesinde yeni bir türe dönüşmüştür. Bizim bu konuyu romandan yola çıkarak ele almamızın nedeni budur. Sosyoloji ve edebiyat/roman ilişkisi daha başlangıçtan beri vardır. Roman, toplumsal gerçekliği ve toplumsal ilişkileri yansıtmakta bu açıdan sosyolojik çözümlemenin yanında durmaktadır. Günümüz sorunlarını tespit etmek, saptamak hem de 'tekinsizlik' ile ilgili belli görüşleri ortaya koymak için böyle bir çalışma yapılmıştır. Mevcut ana akım sosyoloji dışında ortaya çıkan konu ve sorunları belirlemek amacıyla da Emrah Serbes'in romanları tercih edilmiştir. Emrah Serbes' in romanlarında tekinsizlik teması incelenip romandaki karakterler, ilişkiler, mekanlar ile tekinsizlik arasında bağlantı kurulmuş, belli sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand the sociological transformation of the society today and to reveal the problems occurring in the new order based on the novels of Emrah Serbes. Therefore, phenomena such as fear, insecurity and uncertainty that come to the fore in Serbes' novels have been evaluated within the concept of 'uncanny'. The world is in an extraordinary change today. This situation drags people and social life towards a great unknown and uncertainty. Thus, everything that man has is affected and is in danger of extinction. The disappearance of the idea of social development and progress, anti-socialization, uncertainty, spontaneity, increasing inequalities are creating an uncanny living conditions and dragging social life to an increasingly scary dimension. Global world conditions intertwined with uncertainty and uncanniness also affect the basic concepts and theories of sociology. Thus, uncanniness comes to the fore as a subject of sociology. Sociology tries to define the new society and relationships with the ongoing discussions in the new period. Fears, uncertainties, troubles, melancholy, etc. concepts in our lives also make the future uncertain. While uncertainty and uncertainty came to the fore for the first time in sociology, this subject has turned into a new genre in the context of literature. That is why we deal with this issue based on the novel. The relationship between sociology and literature / novel has been around since the beginning. Novel reflects social reality and social relations and stands by sociological analysis in this respect. Such a study has been carried out to identify and identify today's problems and explanations, as well as to reveal certain views on 'uncanniness'. Emrah Serbes' novels have been preferred in order to identify the issues and problems that arise outside the current mainstream sociology. In the novels of Emrah Serbes, the theme of uncanniness was examined and a connection was established between the characters, relationships, places and uncanny in the novel, and certain results were achieved.