Lacanyen psikanalitik klinikte obsesyonel öznenin kaygısının imkanı
Lacanian psychoanalytic clinic examination of anxiety of the obsessional subject
- Tez No: 631726
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYLİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obsesyonel Özne, Obsesyonel Nevroz, OKB, Semptom, Lacanyen Psikanalitik Özne Kuramı, Obsessional Neurosis, Obsessional Subject, OCD, Symptom, Lacanian Psychoanalytic Sujet Theory
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, Lacanyen Psikanalitik Özne Kuramı çerçevesinde bir vaka analizi üzerinden semptomun ele alınışı nitel bir çalışma ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Obsesyonel Yapı ve OKB tanısının; semptomun farklı ele alınışı üzerinden, vaka analizi ile öznenin tarihselliği ve dilinde ortaya koymaya çalışmaktır. Bu bağlamda birinci bölümde araştırmanın konusu, içeriği, problematiği; ikinci bölümde psikiyatri ve klinik psikolojide semptom ve tanı ile Lacanyen psikanalitik kuramda semptom ve yapı incelenmiştir. Çalışma, Lacanyen psikanalitik kuramı esas alınarak OKB tanısı almış ve geçmiş tedavi deneyimlerine sahip bir kadın ile yürütülmüştür. Çalışma boyunca süpervizyon desteği alınmıştır. Sekiz aylık süreç boyunca kişinin izni doğrultusunda, veri analizi için ses kaydı alınmıştır. Dördüncü bölümde çalışmanın amacı doğrultusunda psikanalitik söylem analizi perspektifinde klinik vaka çalışması; sonrasında kuramsal tartışma yürütülmüştür. Bu bağlamda çalışmanın sonucu olarak; DSM merkezci semptomun ele alınışında görülen davranış ve düşüncelere yönelinmesinden ziyade, Lacanyen psikanalitik özne kuramı çerçevesinde öznenin tarihselliği ve dilinde, semptomun anlamı ve işlevinin önem taşıdığı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the tackling of the symptom through a case analysis within the scope of the Lacanian psychoanalytic subject theory has been tried to be revealed with a qualitative study. The purpose of the current study is to analyze of the symptom in the historicality and language of the subject with case analysis through the different treatment of structure of obsessional neurosis and diagnosis of OCD. In this context, in the First Chapter, the subject, content and problematic of the research; In the Second Chapter, symptoms and diagnosis in Psychiatry or Clinical Psychology and symptoms and structure in Lacanian Psychoanalytic Theory are examined. The study was carried out with a woman who was diagnosed with OCD based on Lacanian Psychoanalytic Theory and had previous treatment experience. Supervision support was received throughout the study. During the eight-month period, with the permission of the person, audio recordings were taken for data analysis. In the fourth chapter, Psychoanalytic discourse analysis perspective of the clinical case study was conducted in accordance with the purpose of the study, and then a theoretical discussion was carried out. In this context, as a consequence of the study; rather than addressing the behaviors and thoughts seen in the DSM centrist symptom, it is thought that the meaning and function of the symptom is important in the historicity and language of the subject within the framework of the Lacanian Psychoanalytic Subject Theory. At this point, anxiety is to show at the clinical case study that it is related to castration and the desire of the other and the other.