Social media addiction: Psychoanalytic approach
Social medya bağımlılığı: Psikanalitik yaklaşım
- Tez No: 697698
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ FAZİLET CANBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Lacanyen Psikanaliz, Social Media Addiction, Interpretative Phenomenological Analysis, Lacanian Psychoanalysis
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, kendisini sosyal medya bağımlısı olarak tanımlayan bireylerin deneyimlerini incelemektir. Özellikle, katılımcıların sosyal medya kullanımı ile aşırı meşgul olmalarının onların hayatını nasıl etkilediğini ve buna atfettikleri anlamı anlamak amaçlanmıştır. Bu amaç ile nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Altı katılımcı ile yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilmiştir. Mülakatlar sonunda elde edilen veriler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) ışığında analiz edilmiştir. Analiz sonucu beş tane üst tema bulunmuştur. Bu temalar: (1) kaçış alanı olarak sosyal medya, (2) güç sembolü olarak sosyal medya, (3) sosyal medyaya ve sosyal medyadaki içeriklere ilişkin değer atfetme ve değersizleştirme, (4) kendini kaybetmişlik ve kontrol kaybı hissi ve (5) otorite figürlerine göre konumlanmadır. Bu temalar Lacanyen Psikanalitik teori çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore the experiences of individuals who define themselves as social media addicts. In particular, it is aimed to understand how the excessive use of social media affects the lives of the participants and the meaning they attribute to it. For this purpose, a qualitative research method was used. Semi- structured interviews were conducted with six participants. In the light of Interpretative Phenomenological Analysis (IPA), the data was analyzed to find the emerging themes. In this thesis, five superordinate themes were found. These themes were: (1) social media as a medium of escapism, (2) social media as symbol of power, (3) valuation and devaluation regarding social media and its contents, (4) feeling of losing self-control, and (5) positioning with respect to the authority figures. The emerging themes were discussed with the framework of Lacanian psychoanalytic theory.