65 yaş üstü intertrokanterik femur kırığı ile başvuran hastaların cerrahi sonrası mortalite açısından değerlendirilmesi-retrospektif çalışma
Mortality and morbidity rates in terms of treatment methods in patients over 65 years with intertrochanteric femoral fractures
  1. Tez No: 631794
  2. Yazar: AIGUN ABASOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYA MEMİŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, kalça kırıkları, cerrahi zamanlama, hemiartroplasti, PFN, mortalite, intertrochanteric femoral, mortality, morbidity, hip, fracture, treatment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: 65 yaş üstü intertrokanterik femur kırığı nedeni ile ameliyat edilen hastaların tedavisinde kullanılan farklı 3 yöntemin mortalite ile ilişkisi araştırılmıştır. Materyal-Metod: Çalışmaya 2010 Ocak ve 2019 Aralık tarihleri arasında kliniğimizde intertrokanterik femur kırığı tanısı ile ameliyat edilen 498 hastanın takibi yapılabilen 296 hasta dahil edildi. Bu olguların 182 kadın, 114 erkek hasta idi. Bulgular: Hastalara PFN (38 olgu), bipolar kalça protezi (97 olgu) ve DHS/DCS (161 olgu) tipi kayan kalça plakları ile tedavi uygulandı. Tedavisi yapılan hastaların mortalite ve ameliyata alınma süreleri açısından değerlendirildiğinde ilk 24 saat, 1. Yıl ve 2. Yıl sonunda mortalite oranları bipolar kalça protezi uygulan olgularda sırasıyla 16.5%, 25% ve 36%, DHS/DCS grubunda 7.5%, 14%, 15.6%, PFN grubunda ise 7.9%, 12.5%, 9.4% olduğu tespit edilmiştir. Ameliyata hazırlanma ve bekleme süresi açısından değerlendirildiğinde bipolar kalça protezi planlanan olguların oldukça geç ameliyata alınabildikleri görülmüştür. Sonuç: Çimentolu bipolar kalça protezi uyguladığımız hastalarımızın ameliyata hazırlanma süreleri ve ameliyat sonrası takiplerinde mortalite oranları diğer cerrahi tekniklerin uygulandığı olgularımıza göre daha yüksektir. Bunda hastaların ek sorunlarının fazlalığı, bekleme süresinin uzunluğu, kemik kalitesinin yetersiz olması nedeniyle uygulanan çimentonun yarattığı hemodinamik bozulmanın etkili olabileceği sonucu çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: To compare mortality and morbidity rates in terms of treatment methods in patients over 65 years with intertrochanteric femoral fractures. MATERIAL-METHOD: Between January 2010- December 2019, in Kocaeli University School of Medicine, Depertment of Orthopaedics and Traumatology, 498 patients over 65 years admitted to ER with proximal femoral fractures were operated with three different implants (Bipolar hip arthroplasty, PFN and DHS/DCS plates). The results of patient records are retrospectively examined. In early and late post-operative period mortality and morbidity (24 hours, 1st year and 2nd year mortality) were detailed. Patients were contacted by telephone if necessary. Results: 296 of 498 patients were examined. 182 of the patients were female with mean age of 72.29 years, 114 were male with mean age of 69.24 years. 161 were treated with DHS/DCS plates, 97 with bipolar hip arthroplasty, 38 with PFN. CONCLUSION: Arthroplasty patients showed higher mortality rates against fixation patients. In early post-operative period (in 24 hours) mortality rate is dramatically higher than the fixation groups. Arthroplasty should be limited for the patients with co-morbidities and informed for the high mortality rates.