Çeşitli antiviral ajanların adenovirüse karşı etkinliğinin in vitro olarak değerlendirilmesi
Evaluation of in vitro efficiency of various antiviral agents on adenovirus
- Tez No: 631859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM İNAN HARBİYELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adenovirüs, A549, antiviral etkinlik, hücre kültürü, in vitro
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Konjonktivit etkeni olan bir adenovirüs izolatı üzerinde in vitro antiviral etkinlik göstermesi muhtemel bazı ajanların etkinliğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde adenoviral konjonktivit tanısı konulan hastalardan flocked eküvyonla alınan konjonktival sürüntü örnekleri viral transport besiyerinde Ç.Ü. Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Viroloji Bilim Dalı Laboratuvarı'na gönderildi. Örnekler hücre kültürüne ekilerek adenovirus izolasyonu yapıldı. Adenovirusun izolasyonunda A549 hücre kültürü kullanıldı. Adenovirus tanısı Real-Time PZT ile doğrulandı. Hücre kültüründen izole edilen bir izolat pasaj yapılarak çoğaltıldı. TCID50 testi (Tissue Culture Infectious Dose % 50 ) ile adenovirus titrasyonu belirlendi. Tüm testlerde aynı izolat kullanıldı. Sidofovir, siklosporin-A (CSA), povidon iyot (PVP-I) ve klorheksidinin (CHX) adenovirusa karşı etkinliği incelendi. Her ilaç için öncelikle MTS testi ile hücrelere toksik konsantrasyon (CC₅₀) belirlendi. Ardından CC₅₀'nin altındaki konsantrasyonlarda antiviral etkinlik testi yapılarak, ilacın virüs üzerindeki inhibitör konsantrasyon (IC₅₀)'u saptandı. Bulgular: A549 hücre kültüründe ilaçların CC₅₀ değerleri; sidofovirde 564± 26 µM, CSA'da 6,11± 0,23 µM, PVP–I'da % 0,54± 0,06 ve CHX'de ise % 0,00058± 0,0002 olarak bulunmuştur. Sidofovir'in adenovirusa karşı IC50 değeri 3,07± 0,8 µM olarak bulunurken, CSA, PVP–I ve CHX CC₅₀ değerinin altındaki konsantrasyonlarda adenoviruse karşı etkili bulunmamıştır. Sonuç: Sidofovirin adenovirüse in vitro koşullarda etkinlik gösterdiği, saptanan IC₅₀ değerinin literatürdeki konsantrasyon aralıklarında olduğu belirlenmiştir. PVP-I ve CHX'in düşük konsantrasyonlarda bile oldukça sitotoksik olduğu görülmüştür ve gelecekteki klinik çalışmalarda bu ajanların etkinlik/yan etki profillerinin birlikte değerlendirilmesinin ayrıca önemli olduğu düşünülmektedir. CSA in vitro olarak adenovirüse karşı literatürde ilk kez çalışılmıştır. İlacın sitotoksik konsantrasyonun altında etkin olmadığı görülmüştür ancak bu çalışmanın gelecekte planlanacak çalışmalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of In Vitro Efficiency of Various Antiviral Agents on Adenovirus Purpose: To evaluate the efficiency of various antiviral agents that are likely to exhibit in vitro antiviral activity on an adenovirus isolate, that is the causative agent of conjunctivitis. Material and Methods: Conjunctival swab samples taken with flocked swab from patients who were diagnosed as adenoviral conjunctivitis were carried out on viral transport medium and sent to Virology Laboratory of Microbiology Department, Faculty of Medicine, Cukurova University. Clinical samples were inoculated into cell culture and adenovirus isolation was performed. Continuous cell line A549 cells were used for the isolation of adenovirus. The diagnosis of adenovirus was confirmed by Real-Time PCR test. An isolate of adenovirus that isolated in cell culture was propagated by serial passage. Adenovirus titration was detected by performing TCID50 assay protocol (Tissue Culture Infectious Dose 50 %). The same adenovirus isolate was used in all antiviral tests. The in vitro efficacy of Cidofovir, Cyclosporin-A (CSA), povidone iodine (PVP-I) and chlorhexidine (CHX) on adenovirus were investigated. For each drug, % 50 cytotoxic concentration (CC₅₀) to the cells was determined with MTS assay. Then, an antiviral efficacy test was performed in concentrations below CC₅₀, in this way the % 50 inhibitory concentrations (IC₅₀) of antiviral agents were found. Results: CC₅₀ values of agents in A549 cell culturewere found as 564 ± 26 µM in cidofovir, 6,11 ± 0,23 µM in CSA, 0,54 ± 0,06 % in PVP-I and 0,00058 ± 0,0002 % in CHX. While IC50 value of cidofovir against adenovirus was found as 3,07 ± 0,8 µM, CSA, PVP – I and CHX were not effective on adenovirus in concentrations below CC₅₀. Conclusion: It was determined that cidofovir have in vitro efficiency on adenovirus and the IC₅₀ value was detected in concentration ranges described in the literature. PVP-I and CHX were found to be highly cytotoxic even at low concentrations and it is considered as important to evaluate the efficacy/side effect profiles of these agents together in future clinical studies. In vitro efficiency of CSA on adenovirus was investigated first time in the literature. This agent was found as ineffective in sub- cytotoxic concentrations, but this study is thought to be a guide for future studies. KeyWords: Adenovirus, A549, antiviral activity, cell culture, in vitro