Azerbaycan ve Türkiye ekonomik ilişkilerinde enerjinin rolü: Doğalgaz, petrol ve boru hatları üzerine bir değerlendirme
The role of energy in economic relations between Azerbaijanand Turkey: An assessment on natural gas, oil and pipelines
- Tez No: 631885
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AÇMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan ve Türkiye, Doğalgaz, Petrol, Boru hatları, Azerbaijan and Turkey, Natural Gas, Oil, Pipelines
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Azerbaycan ve Türkiye ekonomik ve siyasi birlikteliğin her zaman güçlü olduğu ve“iki devlet tek millet”tanımı ile ilişkilerini sürdüren ezeli devletlerdir. Sovyetler Birliğinin çöküşü ile bağımsızlık kazanan Azerbaycan Türkiye ile bağlantılarını daha da güçlendirmiş ve güçlendirmektedir. 2000 yılından sonra küreselleşme eğilimi ivme kazanmış ve bu iki ülkenin ekonomik birlikteliğine yansıdığını görmekteyiz. Bir yandan Azerbaycan doğal rezervlerini Türkiye aracılığı ile dünya pazarına çıkarmak isteği bir yandan da Türkiye'nin enerji talebini ödemek bu iki ülkeyi daha sıkı bağlarla birleştirmiştir. Bu çalışmanın amacı ikili ekonomik ilişkilerde enerjinin ne kadar etkili olduğunu ortaya çıkarmaktır. İki devletin ekonomileri ele alınmış, ekonomik ve ticari ilişkiler incelenmiş, enerjinin özellikle boru hatlarının, doğalgazın ve petrolün ülkelerin ekonomik ilişkilerine etkisi tartışılmıştır. Çalışmada nicel araştırma metodu kullanılarak inceleme ve değerlendirme yapılmıştır. Uygulama bölümünde enerji birlikteliğini kapsayan 2019 yılına kadar ithalat, ihracat, ticaret hacmi ve dengesi, yatırımlar, gelirler analiz edilip yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda boru hatlarının ve doğalgazın ekonomik ilişkilere olumlu etki ettiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Azerbaijan and Turkey economic and political unity, which it is always strong and“one nation, two states”definitions are continuing their relationship with the eternal states. Won independence with the collapse of the Soviet Union, Azerbaijan has strengthened further and strengthen their links with Turkey. After 2000, the globalization trend has gained momentum and we see that these two countries are reflected in the economic unity. On the one hand the natural reserves of Azerbaijan through Turkey to remove the world market with the request to pay the one hand, Turkey's energy demand has combined these two countries with closer ties. The purpose of this study is to reveal how effective energy is in bilateral economic relations. The economies of the two states are discussed, economic and commercial relations are examined, the effects of energy, especially pipelines, natural gas and oil on the economic relations of countries are discussed. In the study, investigation and evaluation was done by using quantitative research method. Imports, exports, trade volume and balance, investments and revenues were analyzed and interpreted until 2019, which encompasses energy unity in the application section. As a result of the study, it was revealed that pipelines and natural gas had a positive effect on economic relations.