Having metastatic cancer as a young adult: A qualitative examination of self-discrepancy
Genç yetişkin olarak metastatik kansere sahip olmak: Benlik farklılıklarının niteliksel olarak incelenmesi
- Tez No: 631913
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Kavramı, Benlik Farklılıkları, Metastatik Kanser, Genç Yetişkinlik, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Self-concept, Self-discrepancy, Metastatic Cancer, Young Adulthood, Interpretive Phenomenological Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın temel amacı metastatik kanser tanısı alan genç yetişkinlerin benlik kavramlarının ve benlik türleri arasındaki farklılıklarının incelenmesidir. Bu sebeple, çalışmanın örneklemi 27-38 yaş arası metastatik kanser tanısı almış sekiz kadından oluşmaktadır. Katılımcılarla yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir ve görüşmeler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, 4 üst-temaya ulaşılmıştır: 'Benlik Kavramında Çelişkili Değerlendirmelerle Meydana Gelen Zorunlu Değişimler'; 'Sağlıklı Genç Yetişkinlerin Gündeminde Olmayan Yeni İdealler'; 'Diğerlerinin 'Küçük' Görünen Beklentileri'; 'Vücudum Bir Kafes:“Ruhum Bedenime Sıkışmış Gibi Hissediyorum”'. Sonuçlar, ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve klinik etkileri açısından yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the self-concept and discrepancy between different types of selves of young adult metastatic cancer patients. For this purpose, eight female metastatic cancer patients whose ages ranged between 27 and 38 years old formed the sample of the study. Semi-structured interviews were conducted with each participant, and the transcripts of the interviews were analyzed by the Interpretive Phenomenological Analysis method. According to the results, there were 4 superordinate themes: 'Compulsory Changes in Self-Concept with Ambivalent Evaluations'; 'New Ideals not in the Agenda of a Healthy Young Adult'; 'Others' So Called 'Minimalist' Expectations'; 'My Body is a Cage:“I Feel Like My Soul Stuck in My Body”. The results were discussed within the framework of the related literature, and the results were interpreted in terms of clinical implications.