Sürdürülebilir kalkınmada cittaslow (sakin kent) modelinin kentsel çekim gücü üzerindeki etkisi: Halfeti örneği
The effect of cittaslow (calm city) model on the urban attractiveness in frame of sustainable development: Example of the Halfeti
- Tez No: 631912
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TAŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Turizm, Economics, Public Administration, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Cittaslow, Sakin Kent, Halfeti, Sustainable Development, Cittaslow, Calm City, Half
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Günümüz ihtiyaçlarının, gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini tehlikeye sokmaksızın karşılanması olarak tanımlanan sürdürülebilir kalkınma sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği amaçlayarak, gelecek nesillere daha yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir gelecek bırakmayı hedefler. Sürdürülebilir kent ise, kent sakinlerinin ihtiyaçlarının ve mekânsal gelişimin sürdürülebilir kalkınmanın hedef ve amaçları doğrultusunda gerçekleştirilmesidir. Sürdürülebilir kent, çevrenin korunması ve mekânsal sürdürülebilirlik için sürdürülebilir kent modellerinin temelini oluşturur. Bu kent modellerinden birisi de Cittaslow (Sakin Kent)'dur. Cittaslow, kentin özgün yapısını, sürdürülebilir yaşam alanlarını, doğasını, tarihini, geleneklerini, yerel değerlerini ve sahip olduğu diğer çevresel faktörleri koruyarak gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen sürdürülebilir bir yerel kalkınma modelidir. 1999 yılında İtalya'nın Orvieto kentinde temelleri atılan Cittaslow (Sakin Kent), küreselleşmenin beraberinde getirdiği hızlı ve tüketim odaklı kent yaşamına alternatif bir şehir modeli olarak ortaya çıkmıştır. Kavram, İtalyanca Citta ve İngilizce Slow kelimelerini alarak evrensel bir dille uluslararası boyutlara ulaşmıştır. Dünya'da 30 ülke, 252 kent, Türkiye'de ise 17 kent Cittaslow ağına üyedir. Bu çalışmanın amacı, küreselleşme ile tek tipleşen ve standardize olmuş kentleşme anlayışına alternatif bir yerel kalkınma modeli olan Cittaslow kent modelinin kentsel çekim gücü üzerindeki etkisini belirleyebilmektir. Çalışmada Cittaslow ağına üye olan Halfeti'nin kentsel çekiciliği, hem turistlerin hem de yerel halkın bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Cittaslow modelinin kentsel çekiciliği Cittaslow felsefesi ve Cittaslow politikaları ile ölçülmüş, bireylerin Cittaslow modeline karşı ilgi, eğilim, tercih ve özenme durumları analiz edilmiştir. Sonuç olarak kentin doğasının, sakinliğinin, çevresel bütünlüğünün, bozulmamış değerlerinin, kültürel ve mimari yapısının ve geleneksel deneyimlerinin insanlar için çekici bir nitelikte olduğu görülmektedir. Yerel halkın ve kenti ziyaret eden turistlerin izlenim ve değerlendirmeleriyle Cittaslow Halfeti'nin; yaşam kalitesini esas alan, kentin kimliğine ve özünü koruyan, yereli savunan ama aynı zamanda teknolojinin fırsatlarından yararlanan cazibeli, ideal, çekici ve daha yaşanılabilir bir kent modeline sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Sustainable development, which is defined as meeting the needs of future generations without current generations compromising their ability to meet their own needs, aims to leave a more livable and sustainable future for the upcoming generations by aiming social, economic and environmental sustainability. Sustainable urbanization, on the other hand, is the realization of the needs and spatial development of the residents in line with the goals and objectives of sustainable development. Sustainable urbanization forms the basis of sustainable city models for environmental protection and spatial sustainability. One of these city models is Cittaslow (Calm City). Cittaslow is a sustainable local development model that aims to transfer the city's original structure, its sustainable living spaces, nature, history, traditions, local values and other environmental factors to future generations. Cittaslow (Calm City), whose foundations were laid in 1999 in Orvieto, Italy, has emerged as an alternative city model to the fast and consumption-oriented urban life brought about by globalization. The concept, whose name comes from the Italian word“Citta”and English word“Slow”, gained a universal dimension with its international language. 30 countries and 252 cities in the world are members of this network, and 17 of those cities are in Turkey. This study aims to determine the effect of the Cittaslow city model, which is a model that offers an alternative to the concept of urbanization that has become uniform and standardized with globalization, on urban attractiveness. The urban attractiveness of Halfeti, a member of the Cittaslow network, was evaluated from the perspectives of both tourists and the local people. Urban attractiveness of the Cittaslow model was measured according to the Cittaslow philosophy and Cittaslow policies, and individuals' interests, tendencies, preferences, and ideas towards the Cittaslow model were analyzed. As a result, it is seen that the nature, the calmness, environmental integrity, cultural and architectural structure, as well as the traditional values and experiences of the city, are attractive for people. According to the impressions and evaluations of the local people and tourists visiting the Cittaslow Halfeti; It can be said that it has an attractive, ideal, attractive and more livable city model, which is based on the quality of life, protects the identity and essence of the city, defends the local, but also utilizes the opportunities of technology.