Büyükşehir belediyelerinde mali yapı analizi
Financial structure analysis in metropolitan municipalities
- Tez No: 631918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN GÖRMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Büyükşehir Belediyeleri, Mali Analiz, Stratejik Plan, Metropolitan Municipalities, Financial Analysis, Strategic Planning
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Büyükşehir belediyeleri, mali ve idari kaynaklar açısından en büyük yerel yönetim birimleridir. Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğu büyükşehir belediyeleri sınırlarında yaşamaktadır. 6360 sayılı kanun ile birlikte on dört büyükşehir belediyesi kurulmuş olup, görev ve sorumluluk alanları ile gelir ve kaynak yapısı büyük ölçüde değiştirilmiştir. Büyükşehir belediyelerinin bütçe açıkları 2015 yılından itibaren sürekli olarak artmaktadır. Çalışmanın temeli, bütçe açıklarına sebep olduğu düşünülen olguların tespiti ile büyükşehir belediyelerinin mali sürdürülebilirliğinin ne ölçüde sağlandığının araştırılmasına dayanmaktadır. Ayrıca, mali yapı ve planlamanın temel dayanağı olarak stratejik yönetim araçlarının uygulanması ve başarısına ilişkin durum da literatür üzerinden ele alınacaktır. Böylelikle, büyükşehir belediyelerinin mali yapısına ilişkin durum planlama sürecini de kapsayacak şekilde analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Metropolitan municipalities are the largest local government units the terms of financial and administrative resources. The majority of Turkey's population, live in metropolitan municipal areas. With the law numbered 6360, fourteen metropolitan municipalities have been established, their duties, responsibilities, income and resource structure have been changed to a great extent. Budget deficits of metropolitan municipalities have been constantly increasing since 2015. This study based on financial analys to determinate the facts that are thought to cause budget deficits and examine to fiscal sustainability for metropolitan municipality. In addition, the situation regarding the implementation and success of strategic management tools as the main basis of financial structure and planning will be discussed through the literature. In this way, the situation related to the financial structure of metropolitan municipalities will analyzed to include the planning process.