İcra hukukunda taşınmazların açık artırma yolu ile satışında ihaleye hazırlık işlemleri
Tender preparation procedures for the sale of immovable properties by auction in enforcement law
- Tez No: 631943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA AKYOL ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Cebrî icra, açık artırma, ihaleye hazırlık işlemleri, taşınmazın paraya çevrilmesi, Forced execution, auction, tender preparation procedures, converting the real estate into Money
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Herhangi bir nedenle doğmuş bulunan borç ilişkisinde borçluya düşen zamanında borcunu ifa etmesidir. Borçlunun borcunu zamanında ve gerektiği gibi ifa etmemesi durumunda cebrî icra hukuku devreye girecektir. Bu kapsamda borçlunun rızası olmadan da borcun ödenmesi devletin cebrî icra organları eliyle gerçekleştirilecektir. Cebrî icra hukuku kapsamında borçlunun borcu malvarlığında bulunan bir maddi değerin paraya çevrilerek alacaklıya ödenmesiyle yerine getirilmektedir. Biz de çalışmamızda borçlunun malvarlığında bulunan taşınmazın paraya çevrilmesini konu edineceğiz. Bu anlamda özellikle de taşınmazın açık artırmayla paraya çevrilmesinde ihaleye hazırlık işlemlerini ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz. Üç bölüm halinde tamamladığımız çalışmamızın ilk bölümünde; taşınmaz kavramına ve icra hukukunda ihale işlemlerinin neler olduğuna değinerek başlayacağız. Çalışmamızın ikinci bölümünde taşınmazların açık artırma yolu ile satışında ihaleye hazırlık işlemlerinin neler olduğunu ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Bu bakımdan paraya çevirmeye yetkili organlara, paraya çevirme talebine ve açık artırmaya hazırlık işlemlerine değineceğiz. Üçüncü ve son bölümde ise, ihaleye hazırlık işlemlerinde gerçekleştirilecek usulsüzlükler karşısında ilgililerin başvurabilecekleri yargı yollarını ve bu yollardan ne gibi sonuçlar doğacağını inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
In a debt relationship born for any reason, the debtor is to pay the debt in time. In the event that the borrower fails to perform his debt on time and as required, enforcement law will be enforced. In this context, the payment of the debt without the consent of the borrower will be carried out by the government's enforcement bodies. Within the scope of enforcement law, the debtor's debt is fulfilled by converting a monetary value in the assets to the creditor. In our study, we will cover the conversion of the real estate in the assets of the borrower into money. In this sense, we will examine the preparation procedures for the tender in detail, especially for the conversion of the real estate by auction. In the first part of our work, which we have completed in three parts; We will start by referring to the concept of real estate, the general concepts of tender law and what are the tendering procedures in enforcement law in the second part of our study, we will examine in detail what are the preparation procedures for the tender in the sale of immovable properties by auction. In this regard, we will touch upon the bodies authorized to monetize, requests for monetization, and preparatory procedures for auctioning. In the third and last part, we will examine the judicial remedies that can be applied to the irregularities to be carried out in the tender preparation processes and what consequences will arise from them.