Ön bölge tek diş implant tedavisinin sonlu elemanlar stres analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of anterior zone single tooth implant treatment by finite elements stress analysis
  1. Tez No: 632039
  2. Yazar: BEGÜM KARADEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KOÇAK BÜYÜKDERE
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hemen yükleme, İmplant, Sonlu elemanlar stres analizi, Immediate loading, Implant, Finite element stress analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
İmplant tedavisinde başarının sürdürülebilmesi için öncelikle implantlar için en uygun biyomekanik koşullar sağlanmalıdır. Oral implantoloji çalışmalarında sıklıkla kullanılan ve in vivo şartlarda güç olan streslerin ölçülmesinde sonlu elemanlar stres analizi testi güvenilirliği kabul edilmiş bir yöntemdir. Sonlu elemanlar stres analizi işlemi ile kemik, implant ve implant üstü yapılar klinik koşullara yakın olarak modellenebilir. Bu tez çalışmasının amacı, üst ön bölge tek diş eksikliğinde uygulanan implant tedavisinde hemen ve geç yükleme protokollerinde ve marjinal kemik kaybı olan implantlarda; farklı abutment ve üst yapı materyallerinin kemikte, implantta, abutmentta ve kronda oluşabilecek stres değerlerinin sonlu elemanlar stres analizi ile değerlendirilmesidir. Çalışmada üst çene sağ santral diş bölgesine tek implant üzerine, toplamda 6 farklı senaryoda oblik ve yatay kuvvet uygulandı ve her modellemede implantta, abutmentta, kemik dokuda ve kronda oluşan stress dağılımları sonlu elemanlar stres analizi ile gerçekleştirildi. Senaryo 1, 2 ve 3'te kemik-implant kontakt miktarları değiştirilerek; senaryo 4'te ise sürtünme katsayısı 0,3 olarak belirlenerek osseointegre olmamış implantın modellemesi yapıldı. Ayrıca senaryo 1,2 ve 3'te titanyum abutment ve geçici üst yapı için polimetilmetakrilat (PMMA) kron; senaryo 4'te ise titanyum abutment ve polietereterketon (PEEK) abutment ve PMMA üst yapı modellenerek analiz gerçekleştirildi. Senaryo 5'te implant osseointegre, senaryo 6'da ise marjinal kemik kaybı 2 mm olacak şekilde modelleme yapılarak; titanyum ve zirkonya abutmentlar ile zirkonya altyapılı feldspatik porselenden üst yapı ile analiz gerçekleştirildi. Çalışma sonuçlarına göre implant, abutment, alt yapı ve destek kemikte maksimum dayanım değerlerinin altında gerilim değerleri ölçüldü. Üst ön bölge diş eksikliğinin implant tedavisinde; titanyum, PEEK, zirkonya abutmentların kullanılabileceği, hemen yükleme sırasında kortikal kemikte daha yüksek stres olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In order to maintain success in the treatment of implants, the most suitable biomechanical conditions should be provided for the implants. Finite element stress analysis test reliability is an accepted method for measuring stresses that are frequently used in oral implantology studies and are difficult to measure in vivo conditions. Finite element stress analysis method bone, implant and implant structures can be modeled close to clinical conditions. The aim of this study is to evaluate the stress values of different abutment and superstructure materials in bone, implant, abutment and crown by using finite element analysis in implants with immediate and late loading protocols and marginal bone loss. In the study, oblique and horizontal force was applied in 6 different scenarios on a single implant to the right central tooth region of the upper jaw and stress distributions occurring in the implant, abutment, bone tissue and crown were performed with three-dimensional finite element stress analysis in each modeling. Scenario 1, 2 and 3 varying amounts of bone-implant contact; scenario 4, the non-osseointegrated implant was modeled by determining the friction coefficient as 0.3. In addition, scenarios 1, 2 and 3, titanium abutment and polymethylmethacrylate (PMMA) crowns; scenario 4, titanium abutment and polyetheretherketone (PEEK) abutment and PMMA crowns are modeled; analysis were performed. In scenario 5 implant was osseointegrated and in scenario 6, the marginal bone loss as 2 mm in the neck area of the implant was modeled; titanium and zirconia abutments and feldspatic porcelain with zirconia substructure analysis were performed. According to the results of the study; implant, abutment substructure and support bone were measured below the maximum strength values. In the treatment of implant deficiency of upper anterior region; it was observed that titanium, PEEK, zirconia abutments could be used, and higher stress in the cortical bone during immediate loading.