Türk kamu mali hukukunda kamu zararları üzerine bir değerlendirme
An assesment of public losses in Turkish public financial law
- Tez No: 632067
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KARTALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Zararı, 5018 sayılı Kanun, Kusurlu Sorumluluk, Kamu Görevlisi, Public Loss, Law No. 5018, Imperfect Liability, Public Officer
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Türk Kamu mali yönetim sisteminde ve mali mevzuatında yaşanan değişim ve dönüşümün temeli olan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile birlikte daha önce Türk mali mevzuatında farklı şekillerde ifade edilen“Kamu Zararı”kavramı tanımlanmış, tespiti, takibi ve tahsilinin nasıl gerçekleştirileceği ve unsurlarının neler olduğu belirtilmiştir. Bu tezin amacı; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Türk kamu mali hukukunda yerini alan“kamu zararı”kavramını tarihsel gelişimi ile birlikte ilgili mevzuatı ve yargı kararları çerçevesinde anlamak, açıklamak, gerekli yerlerde eleştirmek suretiyle değerlendirmesini yapmak ve önerilerde bulunmaktır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, kamu zararı mevzuatı ile ilgili tereddütlere yol açan hususlar, yargı organları arasındaki hüküm uyuşmazlıkları ile birlikte değerlendirilmiş ve birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the Public Financial Management and Control Law No. 5018, which is the basis of the change and transformation in the Turkish Public financial management system and its financial legislation, the concept of“Public Loss”, which was previously expressed in different ways in the Turkish financial legislation, has been defined, how it will be determined, monitored and collected, and what are its elements. It is stated that. The purpose of this thesis is; Understanding, explaining, criticizing where necessary, making and evaluating the concept of“public loss”which takes its place in Turkish Public Financial Law with the Public Financial Management and Control Law No. 5018, along with its historical development. For the purpose of the study, the issues causing hesitations regarding public loss legislation were evaluated together with the dispute between the judicial bodies and some suggestions were made as a result.