Ahmed B. 'İmad el-Hanefi el-'Ayıntabi'nin eş-Şükriyye adlı eserinin tahkiki
Ahmed B. 'İmad el-Hanefi el-'Ayintabi'nin eş-Şükriyye analysis of the forensic work
  1. Tez No: 632066
  2. Yazar: HAMİT MEMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Tahkîk, Sarf, Maksud, eş-Şükriyye, Arabic, Critical edition (Taḥqīq), ʿIlm al-Ṣarf (Morphology), Maqsud, al-Šukriyya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, Osmanlı ulemâsından Ahmed b. 'İmâd el-Hanefî el-'Ayıntâbî tarafından kaleme alınan eş-Şükriyye adlı şerhin tahkikidir. eş-Şükriyye, Nu'man b. Sabit Ebu Hanife'nin (80/150 h.) Sarf ilmi alanında yazmış olduğu Maksud adlı eserinin şerhidir. Tezimiz, giriş ve sonuç kısımları dışında iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, tezin konusu, gayesi ve yöntemi ele alınmıştır. Birinci bölümde, tahkik hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmış, eserin metni Maksud hakkında yapılmış çalışmalar ile ilgili bilgi verilmiş ve eserin durumu, özellikleri, nüshaları ve tahkikte takip edilen yöntem hakkında açıklamalar yapılmıştır. Bu bölümde ayriyeten çalışılan eş-Şükriyye adlı eserin müellifine nispeti, müllifin kitabında izlediği yöntem, kitabın muhtevası ve eserle ilgili açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde, yazma eserin farklı nüshalarının karşılaştırmalı tahkiki yapılmıştır. Tahkik yapılırken seçilen ana nüshanın metni aslına bağlı kalınarak yazılmış ve karşılaştırıldığı diğer nüshalar arasında görülen farklılıklar dipnotlar ile açıklanarak eksiklik ve fazlalıklar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a critical edition (taḥqīq) of al-Šukriyya by Aḥmad b. ʿImād al-Ḥanafī al-ʿAynṭābī. al-Šukriyya is a commentary of Al-Maqṣūd, which is written by Nuʿmān b. Ṯābit Abū Ḥanīfa (d. 80/150) in the field of ʿIlm al-Ṣarf (Morphology). This thesis consists of two main sections apart from the introduction and conclusion sections. In the introduction part, the subject, purpose and method of the thesis are discussed. In the first part, a brief information about the investigation and the works that have focused on Al-Maqṣūd are given. Following them, explanations regarding the condition, features and copies of the work, and the method used in the investigation are given. Furthermore, the relativeness of the investigated work to its author, the method used by the author, the content of it and explanations about it are given. In the second part, comparative analysis is made regarding different copies of the manuscript. The investigation is based on the original manuscript, however, while comparing the original manuscript to its copies, the differences are explained with footnotes and deficiencies and excesses are specified.