Modern dönemde anlam genişlemesine uğrayan Kur'an'daki siyasî kavramlar (tağut–şûra–mustaz'af–cahiliyye)
Political concepts in Quran exposed to extension of meaning at modern age (taghut-shura-mustadaf-jahiliyya)
- Tez No: 632085
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÖĞMÜŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tağut, Şûra, Mustaz'af, Cahiliyye, Anlam Genişlemesi, Taghut, shura, mustadaf, jahiliyya and extension of meaning
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Normal şartlarda her sözcük, tek bir olgu ve varlık için kullanılır. Ancak zaman içinde birtakım faktörlerden dolayı kelimede anlam düşmesi, anlam genişlemesi ya da anlam daralması gerçekleşebilir. Biz de çalışmamızda, özellikle modern dönem sonrasında siyasî bir anlam genişlemesine uğrayan Kur'an'daki kavramlardan tağut, şûra, mustaz'af ve cahiliye kavramlarını ele aldık. Bu kavramların lügat ve ıstılah anlamlarının yanısıra, cahiliye dönemindeki kullanımlarına işaret ederken, ilk dönem müfessirlerinin kavram hakkındaki açıklamalarının ardından modern dönem müfessirleri ve İslam düşünürlerinin anlayışlarını ortaya koyduk. Böylece artzamanlı semantik metodunu kullanarak bu kavramların tarihsel süreçte izlediği anlam haritasını gösterdik. Giriş ve dört bölümden oluşan çalışmamız, modern dönemde anlam genişlemesine uğrayan Kur'an'daki siyasî kavramların neden olduğu olumlu ve olumsuz yönlere de işaret etmiştir. Ulaştığımız sonuç, gündelik hayatta kullanılan Kur'an temelli siyasî kavramların birçoğunun modern dönemde anlam genişlemesine uğradığı ve bunun da Kur'an'ın tenzil dönemindeki anlayıştan müslümanları uzak tuttuğu şeklinde olmuştur.
Özet (Çeviri)
Normally, each word is used for a single phenomenon and entity. However, due to a number of factors, the word may become meaningful, expanded or narrowed. In our study, we dealt with the concepts of taghut, shura, mustadaf and jahiliyya, which are among the concepts in the Qur'an, which had undergone a political meaning, especially after the modern era. While pointing out the usage of these concepts in the term of jahiliyya and the word of ignorance, we have revealed the understanding of the modern period commentators and Islamic thinkers after the first term commentators' explanations about the concept. Thus, we showed the meaning map that these concepts followed in the historical process by using the diachronic semantic method. Our study, which consists of an introduction and four parts, also pointed to the positive and negative aspects caused by the political concepts in the Qur'an, which was expanded in the modern era. Our conclusion is that many of the Qur'an-based political concepts used in daily life have expanded their meaning in the modern era and this has kept the muslims away from the understanding in the Qur'an's agenda.