Haşhaşîlerin müslümanlar üzerine düzenledikleri suikastlar
The Haşhaşî assasinations on the muslims
- Tez No: 632086
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Selçuklular, Hasan Sabbâh, Haşhaşîler, Alamut Kalesi, Suikastlar, Seljuks, Hasan Sabbâh, The Haşhaşî, Alamut Castle, Assassinations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ortaçağ Türk-İslâm dünyası, önemli hadiselere tanıklık etmiş bir zaman dilimidir. Bu hadiselerin en önemlisi, V/XI.-VII/XIII. yüzyıllar arasında Alamut Kalesini kendine merkez edinerek ortaya çıkan Hasan Sabbâh ve Haşhaşî örgütüdür. İslâm dünyasındaki siyasî ve itikadî ihtilaflara bağlı olarak Fatımîlerin planları neticesinde ortaya çıkan Haşhaşîler, kendilerine özgü metotlarla İslâm dünyası içerisinde kritik konumdaki devlet adamlarına ve kendileri için tehlikeli gördükleri çeşitli ulemaya yönelik suikast eylemlerinde bulunmuşlardır. Gerçekleştirdikleri bu suikastlar vasıtasıyla toplumda bir otorite boşluğu yaratmışlar ve büyük bir kargaşaya sebep olmuşlardır. Çalışmamızın temel amacı, Haşhaşîlerin Müslümanlar üzerine düzenledikleri suikastları tespit ederek, suikast eylemlerini detaylı bir şekilde bildirmektir. Ayrıca tartışmalı bazı ölümlerin, faillerini tespit etmek ve bu suikastların devlet, toplum üzerinde yaratmış oldukları etkiyi belirlemektir. Bu nedenle mümkün olduğunca ana kaynaklardan ve Selçuklu tarihçilerinin yapmış oldukları araştırmalardan istifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The mediaval Turko-Islamic Word, is a time period that has witnessed important events. The most important of these events is the Hassan Sabbah and the Haşhaşî organization, which emerged between the V/XI-VII/XIII centuries by acquiring Alamut Castle as its headquarters. Due to the political and religious conflicts in the Islamic world, the Haşhaşî, who emerged as a result of the plans of the Fatimid's, carried out assassinations against statesmen in critical positions within the Islamic world and various schoolar whom they considered dangerous to them by their own methods. Through these assassinations, they created an authority gap in the society and caused a great turmoil. The main purpose of our study is to report the assassinations of the Haşhaşî on Muslims and to report the assassinations in detail. In addition, it is to identify the perpetrators of some controversial deaths and to determine the effects of these assassinations on the state and society. For this reason, as much as possible, it has been tried to benefit from the main sources and the researches of Seljuk historians.