İş güvenliği risk analizi ve bir ahşap mobilya işletmesinde uygulama
Work safety risk analysis and application in a wood furniture operation
  1. Tez No: 632180
  2. Yazar: YAVUZ SELİM TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER DİLİK, DR. ÖĞR. ÜYESİ M. OSMAN ENGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Mühendislik Bilimleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Engineering Sciences, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı, iş güvenliği, iş kazası, meslek hastalığı, risk analizi, mobilya endüstrisi, Occupational health, work safety, occupational accident, occupational disease, risk analysis, furniture industry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orman Endüstri Makineleri ve İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, iş kazaları, meslek hastalıkları ve risk değerlendirme yöntemi bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği ile işyerinde gerekli tedbirlerin alınmasıyla çalışanların meslek hastalığı ve iş kazasıyla karşılaşma ihtimalinin azaltılması amaçlanmaktadır. Risk değerlendirme yöntemi ise, işyerinde oluşabilecek tehlikeleri tespit ederek bunları minimum seviyeye indirecek önlemler almaya çalışır. Bu çalışmada mobilya sektöründe iş sağlığı ve güvenliği incelenmiştir. L tipi matris yöntemi ile risk analizi yapılmıştır. Ayrıca, papyon analizi de kullanılmıştır. Çalışmanın yapıldığı işletmedeki tehlikelere yönelik mevcut risk seviyesi ilk analizlerde orta-yüksek olarak belirlenmişken alınan önlemler ile kabul edilebilir risk seviyesi şeklinde belirlenmiştir. Bunun yanında, belirlenen tehlikeleri ve riskleri düzeltecek ve bunların engellenmesine yönelik planların oluşturulması ile işletmenin başarı olasılığı arttırılarak potansiyel kayıpların etkisinin azaltılmasının mümkün olabileceği, çalışanlara yönelik, özellikle makine operatörlerine verilen eğitimlerde; makinenin amacı dışında kullanılmaması ve üretimde güvenliğin birinci öncelik olduğu ve mobilya sektörü için başlıca tehlike ve risk faktörleri olan toz, gürültü, kimyasal vb. etmenler için gerekli ölçümlerin akredite bir kurum tarafından yapılıp yapılmadığının önemi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety, occupational accidents and risk assessment method are the base of this study. It is aimed to reduce the probabilty of employees' getting occupational illnesses and accidents by taking precautions of occupational health and safety in workplace. Risk assessment method detects dangers which can occur in workplace and tries to take precautions which lowers these dangers to the minumum level. In this study occupational health and safety of furniture industry is studied. Risk analyze is made by using L-type matrix method. Bow-tie analysis is also used in this study. At first analysises about potential risk level at the workplace in which the study is carried out is dedicated as medium-high, with the precautions taken, it is reduced to acceptable level. It is understood that it is possible to increase the probabilty of success and reduce losses of the business by creating plans to intercept dedicated dangers and fix risks. The significance of safety during production is the first priority and required measurements to be done by accredited institution on primary danger and risk factors such as dust, noise and chemicals in furniture industry is understood in training sessions towards employees especially to machine operators.