Şirketlerin kar ve zarar etmeleriyle, finansal oranları arasındaki ilişkinin tespiti: Borsa İstanbul üzerine bir uygulama
Determination of relationship between profitable and loss companies with financial ratios, an application on the Istanbul Stock Exchange
- Tez No: 632214
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ÖNDEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Oranlar, Kar, Zarar, Finansal Oran Analizi, Lojistik Regresyon Analizi, Financial Ratio, Profit, Loss, Financial Ratio Analysis, Logistic Regresssion Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Finansal analiz uygulamasının temel amacı; firma faaliyetlerinde elde edilen etkinlik ve başarı seviyesini ortaya koymak, firmanın hedeflerine ulaşma düzeyini tespit etmek, geleceğe yönelik planlar hazırlamak, firmanın yükümlülüklerini ne ölçüde yerine getirebileceğini ortaya koymak, faaliyetlerin denetim ve değerlendirilmesini yapabilmektir. Bu çalışmada taş ve toprağa dayalı üretim sektörü, makine ve metal eşya üretim sektörü ve toptan/perakende sektörlerine göre 2011 ve 2015 yılları esas alınarak finansal oranların firmalarn kar zarar durumları üzerindeki etkisi lojistik regresyon analizi ile incelenmiştir. Çalışmada firmaların kar/zarar durumları üzerindeki en etkili finansal oranların, faaliyet karlılık oranı ve nakit oranı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of financial ratio analysis is to evaluate the efficiency and achievement degree of the firm activities, to determine the ability to reach the firm's target, to confirm what degree the firm can realize its duties, to prepare future plans, to control and evaluate their activities. In this study, the effect of financial ratios on profit and loss status of firms is examined by logistic regression analysis based on non-metallic mineral products industry, machinery and metal products industry and wholesale / retail industries for 2011 and 2015. In this study, it is determined that the most effective financial ratio on the profit / loss situation of the firms is the operating profitability ratio and cash ratio.