Postcolonial international relations theory: The concept of 'hybridity'
Postkonyal uluslararası ilişkiler teorisi: Melezlik kavramı
- Tez No: 632227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEGÂH TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: melez, melezlik, senkretizm, kreolizasyon, madunluk, postkolonyalizm, Avrupa merkeziyetçilik, Üçüncü Dünya, hybrid, hybridity, syncretism, creolization, subalternity, postcolonialism, Eurocentricism, Third World
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Güney Asya Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Postkolonyal Uluslararası İlişkiler teorisi kolonyalizmi siyasi, askeri ekonomik, kültürel, kimliksel ve zihinsel bir baskı süreci olarak kabul eder. Postkolonyal Uluslararası İlişkiler teorisi her ne kadar 1980'li yıllarda ortaya çıkmış ve 1990'lı yıllarda gelişmeye başlamış gibi görünse de kökenleri 15. yy sömürge tarihine kadar uzanır. Bu teori dünya tarihini ve Üçüncü Dünya ülkelerinin durumunu ana akım Uluslararası İlişkiler teorilerine eleştirel yaklaşarak ve melezlik gibi farklı kavramları da kullanarak açıklar. Postkolonyal teoriye göre melezlik; bir zamanlar kolonize edilmiş yerli halkın kültürünün Batı kültürünün yanında halen belirsiz bir şekilde var olduğunu gösterir. Melezlik kavramı günümüze dek çok farklı anlamlarda kullanılmıştır. 18. yy. başlarında, kolonyal dönemlerde, melezlik kavramı biyolojik bir anlam içeriyordu ve beyaz ırkın ırkçılık üstünlüğü tavrını haklı çıkarmak ve ırklar arası üremeyi önlemek için“ırkların karışması”ve“kültür birleşimi”anlamı taşıyordu. 19 yy. başlarından sonra, dekolonizasyon dönemiyle birlikte, melezlik kavramı özellikle ABD'de İspanyol asıllı kişiler arasında, yerli ile İspanyol asıllıları birbirinden ayırmak için kullanılarak yeni bir anlam kazandı. Daha sonra ise; 20. yüzyılda, Post-kolonyal ve globalleşme dönemlerinde, melezlik kavramı çoğunluk içerisinde yer alan madun azınlığın uğradığı sosyal ayrımcılığı kastetti. Bu çalışma, Postkolonyal Uluslararası İlişkiler teorisinin günümüze dek tarihsel sürecini ve melezlik kavramının zaman içindeki yeni anlamlarını ele alarak kolonici ve kolonize ülkelerin uluslararası ilişkiler, siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, zihinsel ve kimliksel durumunu anlamlandırmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
According to the Postcolonial International Relations theory; colonialism is a political, military, economical, cultural, identity and mental period of domination. Although Postcolonial International Relations theory was born in 1980s and started to develop in the 1990s, it's roots go back to the 15th century of colonization. This theory explains world history and Third World states' situation by criticizing the mainstream International Relations theories and using different concepts like the concept of hybridity. Postcolonial International Relations theory claims the concept of hybridity symbolizes the presence of the colonized Indigenous culture next to the Western culture vaguely. The concept of hybridity of Postcolonial International Relations theory had a long journey in time till today. Early in the 18th century, during the colonial period, hybridity had a biological meaning of“miscegenation”and“amalgamation”in order to justify the white racial superiority and prohibit the interracial breeding. After the beginning of the 19th century, with the decolonization period, hybridity had gained new meanings especially in the USA between the people from Spanish descendants, as it was used to differentiate between the Indegenous origins and Spanish origins. Later with the 20th century, with the postcolonial era and the globalization period, hybridity referred to social discrimination of once colonized minority people in the majority. This study aims to make sense of Postcolonial International Relations theory's historical journey till today and various meanings of the concept of hybridity in time, via lightening the international relations, political, economical, cultural, mental and identity situations of colonizing and colonized states' situations.