Tüketici kredisi sözleşmeleri
Consumer loan contracts
- Tez No: 632230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kredi sözleşmeleri, tüketici kredisi, tüketicinin korunması hukuku, Credit contracts, consumer credit, consumer protection law
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tüketicinin bireysel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için finans kuruluşlarına başvurması, her iki tarafın menfaatleri göz önüne alınarak tüketiciye kredi tesis edilmesi hukuki anlamda tüketici kredisi sözleşmelerinin doğmasına sebep olmuştur. Tüketicinin herhangi bir mal satın alması veya hizmet tedarikinde mali gücünün yetersiz olması nedeniyle istediği amaca ulaşamaması finans kuruluşlarının bu ihtiyaca yönelik yeni arayışlar içerisine girmelerini sağlamıştır. Banka veya benzeri finans kuruluşu karşısında tüketicinin desteklenmesi öngörülürken korunması da gerekmektedir. Bu kapsamda gerek dünyada gerek ülkemizde çeşitli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı mesleki ya da ticari amaçlar dışında özel gereksinimlerini karşılamak için kredi arayışında olan tüketicilerin bu sözleşmeleri akdederken ve sözleşme süresince korunabilmesidir. Tüketici kredisi sözleşmelerinin tüketici hukukundaki temel ilkelere riayet edilerek hazırlanıp hazırlanmadığı ve tüketicinin bu sözleşmelere etkin biçimde katılıp katılmadığı analiz edilecektir. Çalışmaya temel oluşturan problem kredi veren finans kuruluşunca hazırlanan kredi sözleşmelerinde tüketicinin yeterli bilgi sahibi olmamasıdır. Tüketici kredisi sözleşmelerinde tüketiciye ek külfet getirilmesi, tüketicinin yükünün ağırlaştırılması ve kredi masrafları nedeniyle mağduriyetleri söz konusu olmaktadır. Bu çalışmada tüketici lehine getirilen hükümlerden yola çıkılarak tüketici kredisi sözleşmeleri hukuki açıdan değerlendirilecek ve tüketici kredisi sözleşmelerinde yaşanan problemler farklı yönleriyle incelenecektir. Öğretide tartışılan ve uygulamada karşımıza çıkan tüketici kredilerinde asıl borçtan ayrı talep edilen masraflar gibi tüketici aleyhine yapılan işlemlerin tüketicinin korunması hukuku kapsamında değerlendirilmesi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Application of financial institution in order to meet the individual needs of the consumer and creating credit with taking into account of the interests of both sides caused the consumer loan agreements in terms of legal meaning.Financial institutions seek new searches and quests due to the failure of customers to reach the desired goals owing to insufficient financial power in service supply or in purchasing any goods by customer.It is also necessary to protect the consumer, while supporting the financially weak consumer against the bank or similar financial institution is foreseen.In this context, various legal arrangements have been made both in the world and in our country. The purpose of this study is to protect consumers who are seeking loans to meet their individual needs other than professional or commercial purposes while concluding these contracts and during the contract. It will be analyzed whether consumer loan contracts are prepared in accordance with the basic principles of consumer law and whether the consumer actively participates in these contracts. The problem in this study is that the consumer does not have enough information in the loan agreements prepared by the lending financial institution.There are grievances in consumer loans due to additional burden on the consumer, aggravating the burden of the consumer and credit costs. In this study, consumer loan contracts will be evaluated legally and problems encountered in consumer loan contracts will be examined from different aspects according to the provisions in favor of the customers.Transactions like the costs demanded separately from the original debt in consumer loans that we discussed in doctrine and encounter in practice against the consumer will be evaluated within the scope of consumer protection law.