Huntington hastalığında beyin PET görüntüleme ve diffusion tensor imaging görüntüleme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigtion of the relationship between brain PET imagingand diffusion tensor imaging (DTİ) in huntington disease
- Tez No: 632240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜLTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Difüzyon tensör görüntüleme (DTI), [18F] FDG PET, hacimsel yapısal manyetik rezonans görüntüleme, Huntington hastalığı, Diffusion tensor imaging (DTI), [18F] FDG PET, Huntington's disease, volumetric structural magnetic resonance imaging
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Huntington hastalığında (HH) nörodejeneratif sürece atfedilen yapısal ve metabolik değişiklikler hastalık boyunca devam eder. Bu çalışmanın amacı, HH'de etkilenen beyin bölgelerinin beyin pozitron emisyon tomografi (PET) görüntüleme bulguları ile difüzyon tensör görüntüleme (DTI) fraksiyonel anizotropi (FA) değerleri ve volümetrik manyetik rezonans görüntüleme (MRG) arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: On HH ve yaşları uyumlu 10 sağlıklı kontrol bireyin [18F] florodeoksiglukoz (FDG) beyin PET, DTI ve volümetrik yapısal MRG görüntüleri elde edildi. Her üç görüntülemeden elde edilen veriler santral sinir sisteminde (SSS) etkilenen beyin bölgeleri için karşılaştırıldı. Ayrıca DTI ve volumetrik MRG'deki değişiklikler de değerlendirildi. Bulgular: PET metabolizmasında bilateral putamen, kaudat nükleus (KN), globus pallidus (GP), frontal lob, sol talamus ve sağ pariyetal lobda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüklük; bilateral serebellumda ise kontrol grubuna göre anlamlı derecede artış gösterildi. Ayrıca kontrole kıyasla HH grubunda bilateral talamus ve korpus kallozumda (KK) DTI-FA'da anlamlı bir azalma varken, sağ KN ve bilateral putamende belirgin bir artış saptandı. Ek olarak, bilateral bazal ganglionlar, mezensefalon, hipokampus, amigdala ve talamusta volümetrik MRG ile belirgin atrofi gösterildi. Sonuç: Bulgularımız SSS'de etkilenen bir çok bölge için PET, DTI-FA ve volumetrik MRG arasında bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Çok sayıda hastanın dahil edildiği longitudinal çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Structural and metabolic changes attributable to the neurodegenerative process in Huntington's disease (HD) progress throughout the illness. The aim of this study is to investigate the relationship between brain PET imaging findings the fractional anisotropy (FA) values and through diffusion tensor imaging (DTI), by volumetric imaging of the affected brain areas with magnetic resonance imaging (MRI) in HD. Materials and methods: Ten patients with HD and 10 age-matched healthy control participants underwent [18F] FDG-brain PET, DTI and volumetric structural MRI. The data of the three imaging scans were compared in the affected areas in the central nervous system (CNS). Also, changes in the measures derived from DTI and volumetric imaging were evaluated. Results: While PET results showed metabolism in the putamen, caudate nucleus, globus pallidus, left thalamus, right parietal lobe and frontal lobe significantly lower than the control group, there was seen a significant increase in the bilateral cerebellum compared to the control group. Also, we observed a significant decrease of DTI-FA in the bilateral thalamus and corpus callosum in the HD group compared to the control. Whereas, there was a significant increase in the right caudate nucleus and bilateral putamen. In addition, significantly atrophy of volumetric MRI results in the bilateral basal ganglia, mesencephalon, hippocampus, amygdala and thalamus was shown. Conclusion: Our findings demonstrate that there is a correlation between PET, DTI-FA, and volumetric MRI for several affected areas in CNS. Longitudinal studies, including a large number of patients, are needed.