Bakteriyemili hastalarda immünitede endoplazmik retikulum stresi ve katlanmamış protein cevabının rolü
The role of endoplasmic reticulum stress and unfolded protein response in immunity in patients with bacteremia
- Tez No: 632258
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN USLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Nötrofil, ER Stresi, XBP1, PCT, CRP, Neutrophil, ER Stress, XBP1, PCT, CRP
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışma nötrofillerde endoplazmik retikulum stresine karşı katlanmamış protein cevap sinyallerinin önemli proksimal bileşenleri olan XBP1u ve XBP1s mRNA' larının bakteriyemili hastalarda sepsis ciddiyeti için ilişkisini değerlendirmek için yapıldı. Materyal ve Metot: Kan kültüründe bakteriyemi varlığı belirlenen sepsis tanılı 20 hastadan kan örnekleri alındı. Alınan tam kan örneklerinde nötrofiller Ficoll-Paque PLUS solüsyonunda yoğunluk gradiyenti santrifüjü ve eritrositlerin hipotonik lizisi ile izole edildi. İzole edilen nötrofillerden mRNA ekstraksiyonu yapılarak, XBP1u ve XBP1s mRNA ekspresyon düzeyleri RT-PCR ile ölçülmüştür. XBP1u ve XBP1s mRNA ekspresyon seviyeleri ve XBP1u/XBP1s mRNA oranı ile serum PCT ve CRP değerleri arasındaki ilişki korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Gram negatif ve pozitif bakteriyemili hastalarda nötrofillerde XBP1u ve XBP1s mRNA ekspresyon seviyeleri ve XBP1u/XBP1s mRNA ekspresyon oranı arasında bir fark gözlenmedi. XBP1u/XBP1s mRNA ekspresyon oranı ile serum CRP (rp = 0.579*) ve serum PCT (rp = 0.921**) değerleri arasında pozitif korelasyon bulundu. XBP1u/XBP1s mRNA ekspresyon oranı ile serum CRP ve serum PCT değerleri arasındaki ilişkiyi gösteren regresyon modelinin tahmin gücü sırasıyla %26.9 ve %82.6 olarak belirlendi. Sonuç: Nötrofillerdeki katlanmamış protein cevabını yansıtan XBP1u/XBP1s mRNA ekspresyon oranının sepsis şiddetinin patogenezine katkıda bulunabileceği ve sepsis şiddetini belirlemede önemli bir belirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was designed to evaluate the relationship between XBP1u and XBP1s mRNAs, which are important proximal components of unfolded protein response signals against tendoplasmic reticulum stress in neutrophils, and sepsis severity in patients with bacteremia. Material and method: Blood samples were taken from 20 patients with sepsis which was confirmed bacteremia in blood culture. In blood samples, neutrophils were isolated by density gradient centrifuge within Ficoll-Paque PLUS solution and hypotonic lysis of erythrocytes. By extracting mRNA from isolated neutrophils, XBP1u and XBP1s mRNA expression levels were measured by RT-PCR. The relationship between XBP1u and XBP1s mRNA expression levels and XBP1u / XBP1s mRNA ratio and serum PCT and CRP values were evaluated by correlation and regression analysis. Results: There was no difference in the XBP1u and XBP1s mRNA expression levels and XBP1u / XBP1s mRNA expression rate in neutrophils in patients between gram-negative and positive bacteremia. A positive correlation was found between XBP1u / XBP1s mRNA expression rate and serum CRP (rp = 0.579 *) and serum PCT (rp = 0.921 **). The predictive power of the regression model, showing the relationship between XBP1u / XBP1s mRNA expression rate and serum CRP and serum PCT values, was determined as 26.9% and 82.6%, respectively. Conclusion: XBP1u / XBP1s mRNA expression rate reflecting the unfolded protein response in neutrophils may contribute to the pathogenesis of sepsis severity and may be an important marker in determining the severity of sepsis.