Kar dağıtım politikaları ve firma değeri ilişkisi: Borsa İstanbul uygulaması
The relationship of profit distribution policies and company value:Borsa istanbul application
  1. Tez No: 720984
  2. Yazar: PINAR TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ULUYOL, DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA KÜNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kar Payı Dağıtımı, Hisse Senetleri, Bist 100 Endeksi, Dividend Distribution, Stocks, Bist 100 Index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüz piyasasında işletmeler yalnızca elde edilecek karı değil aynı zamanda firma değerini geliştirmeyi de amaçlamaktadır. Firmanın değerinin maksimum olması hem firma hem de firma ile ilişkisi olan kişiler ve kurumlar için oldukça önemlidir. Türkiye' de gelişmekte olan borsa işlem hacminin artması ile kâr payı dağıtım politikalarının firma değerine etkisi de önemli bir konu haline gelmiştir. Firmaların yatırım, finansman ve kar dağıtımı kararlarına bağlı olarak firmanın piyasa değerliliği değişiklik göstermektedir. Finans literatüründe kar dağıtım politikalarının hisse senedi değerini nasıl etkilediği ve hatta etkileyip etkilememe konusu tartışmalıdır. Literatürde kâr payı dağıtım politikalarını açıklamaya çalışan çok sayıda teori ve ampirik çalışma olmasına rağmen henüz bu konuda bir görüş birliği sağlanamamıştır.“Temettü Bilmecesi”henüz çözülememiştir. Bu çalışmada amaç karlarını dağıtma ya da dağıtmama kararı alan firmaların tercihlerinin firma değerine nasıl bir etkisi olduğunu tespit etmektir. Bu amaçla Bist Temettü25 Endeksinde firmalar belirlenmiş ve bu firmaların kar dağıtım politikaları ile firma değeri arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen verilere panel regresyon analizi uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda firmaların kar dağıtımları ile firma değeri arasında pozitif anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's market, enterprises are aimed not only at increasing the profit to be obtained, but also at improving the value of the company. The maximum value of the company is very positive for both the company and the people and institutions that have a relationship with the company. With the increasing volume of stock market transactions developing in Turkey, the impact of dividend distribution policies on company value has also become an important issue. Depending on the investment, financing and profit distribution decisions of the companies, the market value of the company varies. The issue of how and even whether profit distribution policies affect stock value is controversial in the financial literature. Although there are many theories and empirical studies in the literature that try to explain dividend distribution policies, a consensus has not yet been reached on this issue. The“Dividend Riddle”has not yet been solved. The aim of in this study is to determine how the preferences of the firms that decide to distribute or not distribute their profits affect the firm value. For this purpose, companies were determined in the Bist Dividend25 Index and the relationship between the profit distribution policies of these companies and the firm value was examined. Panel regression analysis was applied to the obtained data. As a result of the analysis, it revealed that there is a positive significant relationship between the profit distribution of firms and the value of the firm.