Yalın üretimde endüstri ilişkileri
Industrial relations in lean production
- Tez No: 632292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL URHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Yalın üretim, üretim sistemleri, Toyota üretim sistemi, tam zamanında üretim, endüstri ilişkileri, Lean production, production systems, Toyota production system, just in time production, industry relations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, yalın üretim sistemi ile birlikte değişen endüstri ilişkilerini analiz etmektedir. Tezin amacı, Japonya'da ortaya çıkışı ile birlikte tüm dünya sanayisinin dikkatini çekmeyi başaran yalın üretim sistemi ile birlikte endüstri ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri incelemektir. İkinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Japonya kürelleşen piyasa içinde yer alabilmek için mevcut üretim sistemlerini derinlemesine incelemiş ve kriz noktalarına yeni üretim teknikleri geliştirerek yeni bir üretim modeli ortaya koymuştur. Yalın üretim tekniklerinin ilk uygulandığı yer Japon firması Toyota olması dolayısıyla bu istem Toyota Üretim Sistemi ya da Japon Üretim Sistemi olarak da adlandırılmaktadır. Yalın üretim sisteminin kendine özgü özellikleri sadece teknikleriyle sınırlı kalmamıştır. Yalın üretim sistemi ele alınırken, ilkeleriyle birlikte bir bütün olarak ele alınmalıdır. Aynı zamanda yalın üretimde, Japon kültürünün çalışma kültürüne etkisi oldukça fazladır. Bu sebeple çalışmamızda yalın üretimde endüstri ilişkileri incelenirken Japon endüstri ilişkileri de tarihsel ve hukuksal çerçevede ele alınmıştır. Tezimizin birinci bölümünde yalın üretimin ortaya çıkışı ve teknikleri incelenmiştir. İkinci bölümde endüstri ilişkilerinin tarihsel gelişimi ile birlikte teorik yaklaşımlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, yalın üretimde endüstri ilişkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the changing industrial relations with the lean manufacturing system. The aim of the thesis is to examine the developments in industrial relations and the lean manufacturing system that has managed to attract the attention of the whole world industry with its emergence in Japan. Defeated by the Second World War, Japan has examined the existing production systems in depth in order to take part in the global market and developed a new production model by developing new production techniques to crisis points. Since Japanese company Toyota is the first place where lean manufacturing techniques are applied, this request is also called Toyota Production System or Japanese Production System. The unique features of the lean manufacturing system are not limited to its techniques. When discussing the lean manufacturing system, it should be considered as a whole with its principles. At the same time, the effect of Japanese culture on working culture in lean production is quite high. For this reason, while industrial relations in lean manufacturing are examined in our study, Japanese industrial relations are handled within the historical and legal framework. In the first part of our thesis, the emergence and techniques of lean production are examined. In the second part, theoretical approaches are discussed with the historical development of industrial relations. In the third chapter, industry relations in lean manufacturing are examined.