Yüksek din öğrenimi öğrencilerinin öğrenme iklimi algıları üzerine bir araştırma
The study on the learning climate perceptions of undergraduate religious education students
- Tez No: 632310
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, Okul İklimi, Öğrenme İklimi, Özyeterlik, Akademik Özyeterlik, Akademik Başarı, İlahiyat, İslami İlimler Fakültesi, Yüksek Din Öğretimi, Organization Climate, School Climate, Learning Climate, Self-Efficacy, Academic Self-Efficacy, Academic Achievement, Theology, Faculty Of Islamic Sciences, Higher Religious Education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
Bu çalışmanın amacı, yüksek din öğrenimi öğrencilerinin öğrenme iklimi ve akademik özyeterlik algılarını tespit etmek; öğrenme iklimi, akademik özyeterlik algıları ve akademik başarı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada, öğrenme iklimi ve akademik özyeterliğin, tarihi, boyutları, türleri, ölçekleri ve ikilinin akademik başarıyla ilişkileri ele alınmıştır. Karma yöntem, yakınsak paralel araştırma deseni kullanılan araştırmada çeşitleme stratejisi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, altı İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinden, 1147 öğrenci oluşturmaktadır. Nicel veriler, Ekinci (2011)'nin Türkçe'ye uyarladığı“Akademik Özyeterlik Ölçeği”ve Terzi(2015)'nin geliştirdiği,“Üniversite Öğrencilerine Yönelik Okul İklimi Ölçeği”ile toplanmıştır. Nitel veriler, görüşme formuyla 18 öğrenciden elde edilmiştir. Araştırma sonrası nicel verilere normallik testi uygulanmış; Bağımsız Gruplar t Testi, Mann Whitney U Testi, Levene Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Scheffe Testi, Kruskal Wallis H Testi, Pearson Product-Moment Korelasyonu, Polyserial Korelasyonu ve Yol Analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin öğrenme iklimi algıları olumsuzdur. Kız öğrencilerin ortalaması erkeklere göre daha yüksektir. 20 yaş ve altındaki öğrenciler lehine anlamlı farklılık belirlenmiştir. Öğrencilerin öğrenme iklimi algıları; 1. sınıf en yüksek, 4. sınıf en düşük; II. öğretim daha yüksektir. Yüksek din öğrenimi öğrencilerinin Akademik Özyeterlik algıları da olumsuzdur. Cinsiyet, yaş, sınıf, öğretim türü bakımından anlamlı farklılık gözlenmezken, öğrenim görülen fakülteler bağlamında anlamlı farklılık gözlenmiştir. Okul İklimi Ölçeği ile Akademik Özyeterlik Ölçeğinin genel ortalamaları arasında korelasyon orta düzeydedir. Ulaşılan bulgularla okul öğrenme iklimi, akademik özyeterlik, karma yöntem kuramı alanyazınına ve yüksek din öğretimi kurumlarına, araştırmacılara katkı sağlayacak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine higher religious education students' learning climate and academic self-efficacy perception and to examine the relationship between learning, academic self-efficacy and their academic achievement. The study, consisting of five sections, history, dimensions, types, scales of learning climate and academic self-efficacy and their relationship with academic achievement were discussed. The present study was conducted through the mixed method. Convergent parallel mixed method design and triangulation strategy were used. The population of the study consists of 1147 students who are studying in six different theology and Islamic sciences faculties. Quantitative data of the study were collected through“Academic Self-Efficacy Scale”developed by Owen-Former and adapted into Turkish by Ekici (2011) and“School Climate for University Students Scale”developed by Terzi (2015). Qualitative data collected from 18 students with an interview form. Test of normality conducted on the obtained data. Independent Samples t-Test, Mann Whitney U Test, Levene Test, One-way Analysis of Variance (ANOVA), Scheffe Test, Kruskal Wallis H Test, Pearson Product-Moment Correlation, Polyserial Correlation and Path Analysis were used to analyze the data. Results revealed that learning climate perceptions of higher religious education students were negative. The average points of female students were higher than males. A significant difference on behalf of the students under the age of 20 was found. It was found that learning climate perception points of first grades were the highest and fourth grades were the lowest. It is also found that points of evening education students were higher. The academic self-efficacy perception of the higher religious education students was found as negative. No significant difference was found between gender, age, grades and education time. However, a significant difference was found regarding the faculties. The correlation between the School Climate Scale points and Academic Self-efficacy Scale points was moderate. In addition to the findings of the study, this study made suggestions which contribute to the literature of learning climate, academic self-efficacy, mixed method theory and to the institutions and researchers.