The investigation of meaning in life in terms of self-construal,self-concept clarity and gratitude among university students
Yaşamda anlamın üniversite öğrencilerinde, benlik kurgusu, benlik belirginliği ve minnettarlık açısından incelenmesi
  1. Tez No: 632309
  2. Yazar: ESRA ÇEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşamda anlam, benlik kurgusu, minnettarlık, benlik belirginliği, üniversite öğrencileri, meaning in life, self construal, gratitude, self-concept clarity, university students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Steger'in Yaşamda Anlam yaklaşımı (2009, 2012) ve İmamoğlu'nun Dengeli Bütünleşme ve Ayrışma modeli (2008, 2013) çerçevesinde, benlik kurgusunun (bütünleşme, ayrışma), minnettarlığın ve benlik belirginliğinin yaşamda anlam (yaşamda anlamın varlığı, yaşamda anlam arayışı) ile ilişkilerinin üniversite öğrencilerinde modellenmesidir. Ayrıca, Dengeli Bütünleşme Ayrışma Modelindeki dört benlik kurgusunun, yaşamda anlamın varlığı, yaşamda anlamın arayışı, minnettarlık ve benlik belirginliği üzerindeki etkisini ve demografik değişkinlerin (cinsiyet, sınıf, fakülte, barınma, ilişki durumu) yaşamda anlamın varlığı, yaşamda anlamın arayışı, minnettarlık, bütünleşme, ayrışma ve benlik belirginliği üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 825 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Dengeli Bütünleşme Ayrışma Ölçeği (DBAÖ), Yaşamda Anlam Ölçeği (YAÖ), Minnettarlık Ölçeği (MÖ) ve Benlik Belirginliği Ölçeği (BBÖ) kullanılmıştır. Yol analizi sonuçları her benlik kurgusu için değişiklik gösteren, anlamlı doğrudan ve dolaylı etkiler olduğunu göstermiştir. Yapılan MANOVA analizleri sonucunda da, Dengeli Bütünleşme Ayrışma Modelinde ki dört benlik kurgusuna ve bazı demografik değişkinlere göre farklılıklar bulunmuştur. Çalışmanın bulguları ilgili alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study is to test a model that investigates the relationships between meaning in life (presence of meaning, search for meaning), self-construal (integration, differentiation), gratitude and self-concept clarity among university students based on the proposals of Steger's theory of meaning (2009, 2012) and the BID model of İmamoğlu (1998, 2003). Additionally, it is aimed to examine the differences of four self construals of the BID (Balanced Integration Differentiation) model on presence of meaning, search for meaning, gratitude, selfconcept clarity and to examine possible influences of demographic variables (gender, year of study, faculty, accommodation, relationship status) on the various measures of the study (presence of meaning, search for meaning, integration, differentiation, gratitude, self-concept clarity). The sample consists of 825 university students attending to a state university in Ankara. Demographic Information Form, Balanced Integration Differentiation Scale (BIDS), Meaning in Life Questionnaire (MIL), Gratitude Questionnaire (GQ) and Self-Concept Clarity Scale (SCCS) were utilized to collect data. Different significant direct and indirect effects were obtained through path analysis for each type of self-construal. MANOVAs also revealed some differences on the measures of the study in terms of demographic variables and self construals. Findings of the study were discussed in light of the related literature.