Din eğitimi öğrencilerinin gözünden lisansüstü eğitim
Graduate education from the perspective of religious education students
- Tez No: 996902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Okul deneyimi, Öğrenci görüşleri, Öğrenme deneyimi, Religious education, School experience, Opinions of students, Learning practices
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın temel amacı, din eğitimi alanında lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrencilerin eğitim süreçlerine ilişkin görüşlerini nitel yöntemle inceleyerek ortaya koymaktır. Bu kapsamda öğrencilerin lisansüstü eğitime yönelme sebepleri ve amaçları, ders dönemi deneyimleri, danışmanlık süreci, tez süreci, akademik yayın faaliyetleri, idari işleyiş, yeniden tercih ve doktora motivasyonları ile lisansüstü eğitimin katkıları ele alınmıştır. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden durum desenine dayalı olarak yürütülmüş; din eğitimi alanında yüksek lisans öğrenimi gören öğrenciler araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, öğrencilerin lisansüstü eğitime yönelmesinde mesleki gelişim ihtiyacının belirleyici olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra yüksek lisans eğitiminde edinilen akademik, kişisel, mesleki ve sosyal kazanımları sürdürme ve derinleştirme isteği, öğrencileri doktora programlarına yönlendiren faktörler arasında yer almaktadır. Ders süreçlerinde öğrenci merkezli, uygulamalı ve katılımcı yöntemlerin motivasyonu artırdığı; buna karşılık tek yönlü ve tekrara dayalı derslerin verimi düşürdüğü görülmüştür. Danışmanlık sürecinde rehberlik, ulaşılabilirlik ve teşvik edici yaklaşımlar öğrencilerin akademik ilerleyişini güçlendirmiş; ancak iletişim eksiklikleri, etik dışı tutumlar ve yönlendirme yetersizlikleri süreci olumsuz etkilemiştir. Tez sürecinde ise araştırma yöntemleri derslerinin yetersizliği, veri toplama güçlükleri ve kaynak sınırlılıkları temel sorunlar olarak öne çıkmıştır. Sonuç olarak lisansüstü din eğitimi süreci, öğrencilerin bireysel, mesleki ve akademik gelişimlerine önemli katkılar sunmaktadır. Bununla birlikte ders işleyişi, öğretim üyesi tutumları, danışmanlık ilişkileri ve kurumsal imkânlarda yapılacak iyileştirmeler, programın niteliğini daha da artırma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
The main objective of the study is to examine and reveal the opinions of graduate students in the field of religious education regarding their educational processes using qualitative methods. In this context, the reasons and purposes for students' enrollment in graduate education, their experiences during the academic term, the advisory process, the thesis process, academic publication activities, administrative procedures, re-enrollment, and doctoral motivations, as well as the contributions of graduate education, were examined. The study was conducted based on the case study method, one of the qualitative research methods; students pursuing a master's degree in religious education formed the study group. Data were collected through semi-structured interview forms and analyzed using content analysis techniques. The research findings show that the need for professional development is a determining factor in students' decision to pursue graduate education. In addition, the desire to maintain and deepen the academic, personal, professional, and social gains acquired in graduate education is among the factors that direct students toward doctoral programs. It was observed that student-centered, applied, and participatory methods in course processes increase motivation, whereas one-way and repetitive courses reduce efficiency. During the counseling process, guidance, accessibility, and encouraging approaches have strengthened students' academic progress; however, communication deficiencies, unethical attitudes, and inadequate guidance have negatively affected the process. In the thesis process, the inadequacy of research methods courses, difficulties in data collection, and resource limitations have emerged as fundamental problems. In conclusion, the graduate-level religious education program makes significant contributions to students' individual, professional, and academic development. However, improvements in course delivery, faculty attitudes, advisory relationships, and institutional resources have the potential to further enhance the program's quality.