Drug-related violence in Mexico: A case of failed state
Meksika'da uyuşturucu bağlantılı şiddet: 'Bir başarısız devlet' örneği mi
  1. Tez No: 632316
  2. Yazar: AYŞEGÜL DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATTİLA E. AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu bağlantılı şiddet, Meksika, Guerrero, Drug-related violence, Mexico, Guerrero
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez, 2000'lerin başından beri Meksika'da uyuşturucuya bağlı artan şiddete ve güvenlik problemlerini açıklamak için yeterli bir temel sağlamayan başarısız devlet kavramı etrafındaki tartışmalara odaklanmaktadır. Başarısız devlet kavramının çıkış noktasını, kavrama ilişkin eleştirileri ve Meksika'nın neden bu kavrama konu olduğunu ortaya koymak adına başarısız devlet kavramı tanımlanmış, sömürgeci dönemden günümüze Latin Amerika tarihi özetlenerek kurumsal gelişimin tarihsel bağlarını açıklamak için izlek bağımlılığı kavramından yararlanılmıştır. Sürekli şiddetin nedenlerini açıklamak için Meksika'da kurumsal gelişime izlek bağımlılığı yaratan kritik dönemeçlere odaklanmaya çalışılmıştır. Bu nedenle, sömürge dönemi, bağımsızlık süreci, Meksika Devrimi, devlet korporatizmi ve otoriter yaklaşımlar, neoliberal uygulamalar ve uyuşturucu kartelleri için kısıtlanmamış bir alan yaratan demokratikleşme süreçleri ele alınmıştır. Ayrıca, kırsal kesimde yoksul ve yerli halkın marjinalleşmesi, uyuşturucu ile bağlantılı şiddet, uyuşturucu madde üretimi ve ticareti nedeniyle uzun süredir şiddete maruz kalan yerel devlet Guerrero'da, devlet ve toplum dinamikleri tarihsel perspektif gözetilerek analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on accelerating drug-related violence in Mexico since the early 2000s which has pushed Mexico into arguments around the concept of“failed state”which does not provide a sufficient basis for explaining the violence and security issues in Mexico. In this thesis, the term“failed state”has been described in order to reveal its origin, present critics on it and understand why Mexico has become a subject of this discourse by briefing Latin America history from colonial period to today in the context of path dependence in order to explain the historical bonds of institutional development. It has been tried to focus on the critical junctures which created the path dependence on institutional development in Mexico to explain the causes of enduring violence. Therefore, the colonial period, independence process, Mexican revolution, state corporatism and authoritarian approaches, neoliberal implications and democratization processes which created an unconstrained space to drug cartels have been introduced. Moreover, drug-related violence in Guerrero as the local state which has been exposed to violence for a long period of time due to the marginalization of rural poor and indigenous people, production and trafficking of narcotics has been tried to be analyzed within the dynamics of state and society in historical perspective.