Sürdürülebilir kalkınma ekseninde konut üretimi ve konut yapı malzemeleri
Housing production and housing construction materials in the aspect of sustainable development
- Tez No: 632329
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Konut Üretim Politikaları, Konut Yapı Malzemeleri, Beton, Sustainable Development, Housing Production Policies, Housing Building Materials, Concrete
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Sürdürülebilir kalkınma ve kentleşmenin en önemli unsurlarından biri olan konut üretimi; sosyal, ekonomik ve çevresel faktörlerle etkileşim içindedir. Bu bağlamda konut, sürdürülebilirlik kavramının temel nitelikleriyle örtüşmektedir. Türkiye'deki tek tip mahallelerin, gecekondu veya kentsel çöküntü alanlarının en önemli nedeni, konut üretim planlamasında sosyal ve çevresel faktörlerin dikkate alınmamasıdır. Türkiye'de bugün; konut üretiminde sosyal etkilerin göz ardı edildiği, ekonomik planlamanın ve yapılanmanın, yasal-yönetsel düzenlemelerin yetersiz olduğu, uygulamaların standartlardan uzak kaldığı bir ortam vardır. Bu ortamda konut üretim faaliyetleri sürdürülebilir kalkınma ekseninden uzaklaşan bir görünüm sergilemektedir. Konut üretiminde beton dışındaki yapı malzemelerinin neredeyse hiç kullanılmadığı; betonun tüm uygulamalarda öne alındığı da saptanmıştır. Oysa çelik, ahşap ve taş gibi diğer yapı malzemelerinin gerek çevresel gerekse de ekonomik olarak betona göre daha avantajlı koşullar taşıdığı, konut üretiminde bu malzemelere öncelik verilmesinin ekolojik açıdan daha uygun olabileceği, bu çalışmamızda tespit edilmiştir. Türkiye'de sürdürülebilir konut üretiminin ilkelerine uyulduğu sürece gelecek nesillere sağlıklı konutlar bırakılacak, konut açığının kapatılması yönünde oluşan çabalar ekolojik fırsata dönüşecektir.
Özet (Çeviri)
Housing production which is one of the most important elements of sustainable development and urbanization has been interacted with social, economic and environmental factors. Connected with this fact, housing intersects with the basic principles of concepts of sustainability. Policies that neglect the consideration of social and environmental factors in housing production planning are the most important reason of monotype neighborhoods, slums and urban ruined regions in Turkey. Today, neglectings in social factors in housing production in Turkey, inefficiency in economic planning and structuring and administrative-legal inadequates obviously observed. In this circumstances, it is seen that housing production activities has getting away from sustainable development. It is observed that building materials other than concrete are hardly used in housing production; also determined that concrete was put forward in all applications. However, in our study, it has been determined that other building materials such as steel, wood and stone have more favorable conditions both in terms of environment and economy than concrete and it may be more ecologically appropriate to prioritize these materials in housing production. In the production of sustainable housing of Turkey will be left to future generations a healthy housing as long as it complied with the principle, housing efforts made towards closing the deficit will turn into ecological opportunities.