Klasik İslam ahlâk düşüncesinde kadın algısı
Women perception of classical Islamic morality thoughts
- Tez No: 632330
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Morality, Islamic Moral Philosophers, Women, Sociology of Knowledge
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada Klasik İslam Ahlâk Filozofları'nın görüşlerinde kadının yeri tespit edilmeye çalışıldı. İslam Ahlâkçılarının klasik dönem kitaplarında kadını hangi bağlamda ele aldıkları değerlendirildi. İslam Ahlâk Felsefecileri'nin, felsefe ile İslam'ı sentezleyen bakış açısıyla kadını, ahlâkını, vazifelerini ve konumunu aile içi ilişkilerde değerlendirdikleri görüldü. Çalışmada cevabı aranan diğer bir soru ise, ahlâk filozoflarının kitaplarında sundukları görüşlerin neden birbirine benzerlik arz ettiği veya birbirlerinden az bir farkla ayrıldığıydı. Bu probleme filozofların dönemlerinde hâkim olan bilgi anlayışıyla irtibat kurularak cevap verilmeye çalışıldı. Çalışmada yöntem olarak klasik ahlâk düşünürleri ve metinleri sistemli biçimde bir araya getirilerek incelenmiş, araştırmaya dâhil edilen eserler deskriptif bir okuma yapılarak aktarılmıştır. Ahlâk alanı insanın varlık alanın en temel edimidir. Bu açıdan insanın dâhil olduğu varlık dünyasında ahlâkî sorgulamalar kaçınılmazdır. Bu çalışmada klasik dönem ahlâk filozofları kapsamında kadının, ahlâk alanına nasıl dâhil edildiği sorusuna yanıt arandı. Anahtar Kavramlar: Ahlâk, İslam Ahlâk Filozofları, Kadın, Bilgi Sosyolojisi
Özet (Çeviri)
In this study, the status of women was tried to be examined according to the views of Classical Islamic Moral Philosophers. The context in which the Islamic Moralists discuss women in their classical period books was evaluated. It was seen that Islamic moral philosophers evaluate the women and her morals, duties and position in terms of their family relations with a perspective that synthesizes philosophy and Islam. Another question to which the answer was sought in the study was why the views of moral philosophers present in their books were similar or diverged with little difference. An attempt was made to answer this problem by contacting the understanding of knowledge that prevailed in the periods of philosophers. An attempt was made to answer this problem by contacting the understanding of knowledge that prevailed in the periods of these philosophers. In the study, classical moral thinkers and texts were systematically gathered and examined, and as a method, and the works included in the research were transferred by making a descriptive reading. The issue of morality is the most basic act of human being. In this respect, moral inquiries are inevitable in the world of existence, in which man is involved. In this context, in this study, the answer to the question of how the woman was included in the moral field within the scope of classical moral philosophers was investigated.