The ideological discourse of the Islamist humor magazines in Turkey: The case of Misvak
Türkiye'deki İslamcı mizah dergilerinin ideolojik söylemi: Misvak örneği
- Tez No: 632349
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
- Anahtar Kelimeler: mizah, İslamcı mizah dergileri, hegemonya, AKP, düşman imajları, humor, Islamist humor magazines, hegemony, the AKP, enemy images
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu tez, 2000'ler Türkiye'sinin en popüler İslamcı mizah dergilerinden biri olan Misvak'ın ideolojik söylemine odaklanmaktadır. Bu çalışma öncelikle dergi karikatürlerini analiz ederek Misvak'ta sunulan mizahın genel özelliklerini ve işlevini ortaya çıkarmaya girişmektedir. Ardından, dergide ana ideolojik pozisyon olan İslamcılığın nasıl sunulduğu tartışılmaktadır. Söylemdeki eksiklikleri ve suskunlukları ortaya çıkarabilmek maksadıyla bu tez ayrıca derginin ve AKP Hükümetinin söylemleri arasında parallellik bulunup bulunmadığını araştırmayı amaçlamaktadır. Son olarak, hegemonya ve kulturkampf tartışmaları bağlamında düşman imajlarının dergide nasıl inşa edildiği görsel metinlerin analizi yoluyla gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the ideological discourse of Misvak, one of the most popular Islamist humor magazines in Turkey in the 2000s. By analyzing the magazine's cartoons, the study first attempts to reveal the general characteristics and the function of humor in Misvak. Then it discusses how Islamism is presented as the primary ideological position in the magazine. In order to uncover absences and silences in the discourse, the purpose of the thesis is also to investigate whether there is discursive parallelism between the magazine and the AKP government or not. Finally, within the context of kulturkampf and hegemony debates, the study aims to show how enemy images are constructed in Misvak by analyzing visual texts.