Etkileşimli video oyunu anlatısı üzerine bir inceleme: Mass Effect 2 örneği
A review of interactive video game narrative: A case study of Mass Effect 2
- Tez No: 632355
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Etkileşim, Oyun, Anlatı, Mass Effect, Yakın Okuma, Interactive, Game, Narrative, Mass Effect, Close Reading
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Video oyunlarına olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Video oyunlarının öykü anlatma potansiyeli keşfedildiğinden bu yana oyunlarda anlatı kavramı başlı başına bir tartışma konusu hâlini almıştır. Çağdaş oyun çalışmaları içerisinde ele alınan anlatı kavramı, burada iki görüşün oluşmasına neden olmuştur: Video oyunlarında anlatıyı önemseyen ve oyunları anlatı kavramı üzerinden değerlendiren narativistler ve oyunları safi oyun kavramı ve oynanışı üzerinden ele almayı doğru bulan ludolojistler. Bu çalışmanın amacı, böylesi bir ortamda, etkileşimli oyun anlatısını aksiyon rol yapma oyunu Mass Effect 2 örneği üzerinden ele almak ve incelemektir. Bu çalışmanın kapsamı içerisinde anlatı kuramı ve anlatı kuramının tarihsel süreci; oyun kavramı, erken dönem ve çağdaş oyun çalışmaları; etkileşim kavramı, oyun anlatısının etkileşimli doğasının bir sonucu olarak ortaya çıkan sorunlar ve bu sorunlara getirilen çözüm önerileri yer almaktadır. Bu çalışmanın örneklemi olarak belirlenen Mass Effect 2, yakın okuma yöntemiyle incelenmiştir. Bu yolla, video oyunundaki merkezi anlatı tasarım parametreleri tespit edilmiştir. Amaç, bu anlatı tasarım parametreleri üzerinden Mass Effect 2'nin anlatı tasarımını analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
The interest in video games is increasing day by day. Since the narrative potential of video games has been discovered, the concept of narrative has become a topic of debate in itself. The concept of narrative in contemporary video game studies has led to two views: Narratives who care about narrative in video games and evaluate video games through narrative concept and ludologists who find it right to treat video games through pure game concept and gameplay. The aim of this study, in such an enviroment, is to examine and analyze the interactive video game narrative through the example of the action role playing game Mass Effect 2. The scope of this study includes narrative theory and the historical process of narrative theory; the concept of game; early and contemporary game studies; the concept of interaction; problems arising as a result of the interactive nature of video game narrative, and solutions to these problems. Mass Effect 2, which was determined as the sample of this study, was examined by close reading method. In this way, central narrative design parameters of the video game were determined. The aim is to analyze Mass Effect 2's narrative design through these narrative design parameters.