Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Kliniği'nde direkt laringoskop ve video laringoskop kullanılarak entübe edilen hastaların randomize kontrollü karşılaştırılması
Comparison of randomized controlled patients usingdirect laringoscope and video laringoscope in Erciyes University Medical Faculty Emergency Medicine Clinic
  1. Tez No: 632471
  2. Yazar: MELİKE ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. POLAT DURUKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: video laringoskop, acil servis, zor entübasyon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisine gelen ve geldikten hemen sonra veya acil serviste takip edilirken entübasyon yapılan hastalarda kullanılan direkt laringoskop ve video laringoskop cihazlarının hastalar üzerindeki komplikasyonlar, entübasyon süresi, ilk geçiş başarı oranlarının karşılaştırılması; zor entübasyon kararı alınan hastalardaki başarı oranı ve kullanıcı değerlendirmelerini karşılaştırmak ve hastaların demografik özelliklerine göre bir fark olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmamız prospektif olarak 15/03/2018 ve 15/01/2019 tarihleri arasında acil servisimize gelen ve acil entübasyon uygulanan hastalarda yapılan randomize kontrollü bir çalışmadır. İleriye dönük olarak yapılan bu çalışmada, entübasyon işleminden sonra, entübasyonu yapan doktor tarafından doldurulan anketin değerlendirilmesiyle veriler elde edilmiştir. Doldurulan bu ankette, hastanın entübasyon zorluk sebebi, yapan doktorun acildeki kıdem durumu, direkt ya da video laringoskop kullanımı, her iki cihazın kullanımında da entübasyon süresi, kaçıncı denemede entübasyonun başarılı olduğu bilgisi ve hasta ile ilgili demografik bilgiler (yaş, cinsiyet, beden kitle endeksi, altta yatan hastalık gibi) kaydedildi. Videolaringoskop tercihinin olduğu durumlarda, görüntü kalitesi ve kaliteyi bozan parametreler kullanıcı tarafından değerlendirildi. Bulgular: Toplamda 200 entübasyon yapılmış olup 100 entübasyon video laringoskopla, 100 entübasyon da direkt laringoskopla yapılmıştır. Video ve direkt laringoskopla entübe edilen hastaların demografik bilgileri, hastaların Mallampati ve ASA durumları, entübasyon esnasında yardımcı manevra kullanıp kullanmamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Entübasyon öncesi ve sonrasındaki 5.dk da ölçülen vital bulgular arasında (ateş, sistolik ve diyastolik tansiyon ve nabız değerleri) arasında fark bulunmamakla birlikte, her iki grupta da solunum sayılarında azalma olmuştur. Entübasyonu yapan doktorun kıdem durumu incelendiğinde, daha kıdemli viii asistan gruplarında video laringoskopla yapılan entübasyonun başarı durumu, direkt laringoskopa göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p< 0.001). Her iki grupta da entübasyon süresi ve girişim sayısı arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Kronik hastalık durumu incelendiğinde, astım hastalarının entübasyonunda kullanıcıların video laringoskop tercihi anlamlı olarak daha fazla olmuştur ( p=0.029). Video laringoskop ve direkt laringoskop kullanımı sırasında, havayollarında travma oluşması açısından bir fark olmamasına rağmen, direkt laringoskop kullanımında ön kesici diş zedelenmesi daha fazla olmuştur. Zor laringoskopi özelliklerinden tyromental mesafe kısalığı olanlarda ve kalın boyna sahip olanlarda video laringoskop kullanımı anlamlı olarak daha fazladır (p=0.003, p= 0.045). bunun yanında tyromental mesafe kısalığı olanlarda video laringoskopun başarı oranı daha fazladır. Entübasyon esnasında servikal collor kullanımı ve görüntü kalitesi açısından gruplar arasında fark bulunmamış ve her iki cihazın başarı oranları benzer bulunmuştur. Sonuç: Deneyimli kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilen ve teknolojik gelişmeyle birlikte uygulama pratiğimize giren video laringoskopların, oro-faringeal ve laringeal aksın tek bir düzleme taşınma zorunluluğu getirmeden glottik görünürlüğün daha iyi olması, özellikle travma hastalarında vücut postürünü değiştirmeden entübasyona olanak sağlaması nedeniyle acil servislerde kullanımının daha çok yaygınlaşması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the use of direct laryngoscope and video laryngoscope devices on patients who came to the emergency department of Erciyes University Faculty of Medicine and were followed-up in the emergency service. Following cases are aimed to be compared in this study: the complications, intubation time, first pass success rates, the user evaluations and the success rate in patients with difficult intubation decisions. It also aims to investigate whether there is a difference according to the demographic characteristics of the patients. Material and Method: This study is a randomized controlled study that was performed prospectively in patients who came to our emergency department between the dates of 15/03/2018 and 15/01/2019. In this prospective study, after the intubation procedure, the data were obtained by evaluating the questionnaire filled by the doctor who performed the intubation. In this completed questionnaire, the following cases have been recorded: the reason of the intubation difficulty of the patient, the seniority of the doctor in emergency service, the use of direct or video laryngoscope, the duration of intubation in use of both devices, the information about which trial of intubation has become successful and demographic information about the patient such as age, gender, body mass index, the underlying disease. For the circumstances when the videoingoscope is preferred, the parameters that deteriorate the image quality and quality were evaluated by the user. Results: In total, 200 intubations were performed, 100 intubations were performed with video laryngoscope, and 100 intubations were performed with direct laryngoscope. For the patients who were intubated with video and direct laryngoscope, there was no significant difference between their demographic information, mallampathy and ASA status of the patients, and whether they used auxiliary maneuver during intubation. Although there was no difference between the vital signs measured 5 minutes before and after intubation (fever, systolic and diastolic blood pressure and pulse values), the x number of respiration decreased in both groups.