Sosyal medya yolu ile öz-anlatı oluşturma: Eğitmenlerin paylaşımları ve öğrenci algıları üzerine bir araştırma
Self-narration through social media: A research on lecturers' shares and student perceptions
- Tez No: 632537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE YENİÇERİ ALEMDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Öz-Anlatı, Sosyal Medya, Eğitmen Paylaşımları, Öğrenci Algısı, Self-narration, Social Media, Lecturers' Shares, Students' Perceptions
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Sosyal medya kullanımının giderek yaygınlaştığı günümüzde, farklı mesleklere sahip kişilerin sosyal ağ sitelerinde hem profesyonel alanlarına, hem de özel hayatlarına yönelik paylaşımlarda bulundukları görülmektedir. Bu doğrultuda, mevcut çalışmada üniversite öğrencileri ile birebir etkileşimde bulunan eğitmenlik mesleğine sahip kişilerin sosyal medyadaki öz-anlatı oluşumlarının öğrenci algısı incelenmiştir. Ayrıca araştırmada, bu algı sonucunda eğitmenlerin oluşturdukları öz-anlatı biçimi ile öğrenci algıları arasındaki farklılıklar ve benzerlikleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Tez çalışması, araştırmanın amacı ve soruları doğrultusunda birbiri üzerine eklenen dört nitel veri toplama tekniğine (nitel tematik içerik analizi, betimsel analiz, nitel ve nicel içerik analizi, elektronik veriye dayalı doküman analizi) dayalı farklı analiz biçimlerini içermektedir. Bu bağlamda, araştırma öncelikle üniversite öğrencileri ile birebir etkileşimde bulunan eğitmenlerin sosyal medyadaki öz-anlatı içerikli paylaşımlarının incelenmesinden oluşmaktadır. Daha sonrasında, öğrencilerin sosyal medyada oluşturulan eğitmen öz-anlatılarına yönelik algısı araştırılarak ikisi arasındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya çıkarılmıştır. Eğitmenlerin öz-anlatılarının öğrenci algısına yönelik yapılan araştırmanın sonucunda, ilk olarak öğrencilerin eğitmen paylaşımlarına merak duydukları sonucuna ulaşılmıştır. Bunun akabinde, eğitmen öz-anlatılarının toplumun ve öğrencilerin beklentileri dahilinde gerçekleştirildiği, öz-anlatılarda sadece olumlu yönlerin gösterildiği, toplumsal değerler ile uyumlu olarak oluşturulduğu ve eğitmen paylaşımlarının daha kabul edilebilir olmasında üniversite öğrencisi olmalarının etkisi olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, eğitmenlerin öz-anlatı paylaşımlarının gerçek yaşantıları ile tutarlı olmadığı ve eğitmenlik rolleri dışındaki (özel hayat, hobi, vb.) öz-anlatılarını hem 'görsel' hem de 'görsel ve yazılı' olarak gerçekleştirdikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca, eğitmenlerin toplumsal cinsiyet rolleri bağlamındaki öz-anlatılarının dişil dil ve eşitlikçi söylem içeriklerine sahip olduğu, eril/dişil görsel paylaşımların ise farklı algılandığı tespit edilmiştir. Buna ek olarak, öğrencilerin sosyal medyada oluşturulan eğitmen öz-anlatılarına ilişkin, eğitmenlerinden örnek davranış kalıpları içerisinde olmalarını ve mesleki kimliklerine yönelik paylaşımlarda bulunmalarını bekledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular neticesinde, üniversitede eğitim gören öğrencilerin eğitmenlerinin öz-anlatı içerikli sosyal medya paylaşımlarının nasıl gerçekleştirildiği ve nasıl algılandığı ortaya çıkarılmıştır. Takip eden araştırma sonuçlarına göre, eğitmenlerin paylaşımlarında özdenetim gerekliliğine yönelik öneriler geliştirilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Now that the use of the social media has become increasingly common these days, it's seen that people with various professions share both their professional and private lives on social networking sites. Accordingly in the current study, university students' perceptions about the lecturers' self-narrative shares on social media were examined. As a result of these perceptions, it's also aimed to reveal the differences and the similarities between the lecturers' self-narrations and the students' perceptions in this research. The study was analyzed using different forms of analysis based on four qualitative data collection techniques (qualitative thematic content analysis, descriptive analysis, qualitative and quantitative content analysis, electronic data-based document analysis), added to each other in accordance with the objectives and questions of the research. In this context, the research primarily consists of examining the self-narrative shares of the lecturers', who interact with the university students on social media. Afterwards, the students' perceptions about the self-narrations of the lecturers, which are created on social media, were investigated, and the similarities and differences between the two were revealed. As a result of the research on the students' perceptions of the lecturers' self-narrations, it was concluded that the students were curious about the shares of their lecturers. Subsequently, it was found out that; the self-narrations of the lecturers were formed by the expectations of the society and the students, only the positive aspects of the self-narrations were shown, and the self-narrations were performed in accordance with the social values. In relation to this, it's also stated in the research that, being a university student makes the shares of the lecturers' more acceptable. Moreover, it has been revealed that; the lecturers' self-narratives are not consistent with their real life, and apart from their teaching roles (private lives, hobbies, etc.), the lecturers perform their self-narrations both in 'visual' and 'visual and written' forms. It has also been determined that the self-narrations of the lecturers within the context of gender roles have feminine language and egalitarian discourse content, whereas masculine / feminine visual shares are perceived differently. In addition, it has also been found out that, lecturers are expected to share their self-narrations in the form of model behaviour patterns and professional identities by the students who follow them. As a result of the findings which are obtained from the study, how self-narration posts of the lecturers in social media are performed and perceived by the university students have been revealed. According to the results of the following research, suggestions regarding the necessity of self-control in the shares of the lecturers can be brought on.