20. yüzyılda Sivas'ta klâsik Türk mûsikîsi
Classical Turkish music in Sivas in the 20th century
  1. Tez No: 632595
  2. Yazar: ANIL MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, mûsikî tarihi, Türk mûsikîsi, geleneksel Türk mûsikîsi, müzisyen, Sivas, music history, turkish music, traditional turkish music, musician
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, 20. yüzyılda Sivas'ta yaşamış ve yetişmiş olan hânendeleri, sâzendeleri, bestekârları ve çalgı yapımcılarını ele almak, bu kişilerin mûsikî alanında yapmış oldukları çalışmalarını ve hizmetlerini ortaya koymak ve Sivas'ta 20. yüzyıldaki klâsik Türk mûsikîsi hayatı hakkında genel bir çerçeve çizmek amacıyla hazırlanmıştır. Söz konusu bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili yeterli tetkik ve derleme yapılmadığından dolayı bu türden bir çalışma ile bu eksikliğin giderilmesi düşünülmüştür. Araştırma kapsamında edinilen bilgiler ışığında, söz konusu kişilerin Sivas'ın merkezinde bulunarak burada var olan mûsikî çalışmalarında yer aldıkları tespit edilmiştir. Bu bulgular ışığında çalışma alanı Sivas'ın merkezi ile sınırlandırılmıştır. Çalışma“GİRİŞ”ve dört bölüm halinde incelenmiştir. Giriş kısmında, klâsik Türk mûsikîsi hakkında genel bir bilgilendirme yapılarak, 20. yüzyıl Türk mûsikîsi tarihindeki önemli gelişmelerden, Sivas'ta klâsik Türk mûsikîsi sahasında çalışmalar yapmış mûsikîşinasların öneminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde; Sivas'ın coğrafi ve demografik durumu ile ilgili bilgi verilip, Sivas'ın; dinî, halk mûsikîsi ve âşıklık geleneği hakkında genel bir bilgilendirme yapılmıştır. İkinci bölümde, Sivas'ta Türk mûsikîsi eğitimi ve çalışmaları yapan korolar hakkında bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, yirminci yüzyılda Sivas'ta yaşamış mûsikîşinasların hayatlarına yer verilerek, mûsikî alanında yaptıkları çalışmalar ve hizmetler ortaya konmuştur. Dördüncü bölümde, çalgı yapımcılarının hayatlarına dair bilgiler ve yaptıkları çalışmalar aktarılmıştır. Bu araştırmada bilgiler toplanırken röportajlar yapılmış ve yazılı kaynaklar taranmıştır. Ortaya çıkan veriler aktarılmış ve açıklama metodu ile ele alınmıştır. Bu çalışmada Sivas'ın 20. yüzyıldaki klâsik Türk mûsikîsi hayatı incelenerek ilde yaşamış ve yetişmiş olan 44 mûsikîşinasın biyografileri kayıt altına alınarak Türk mûsikîsindeki hizmetleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims at in investigating the music performers, composers and instrumental producers who grew up and lived in Sivas in the 20th century and revealing their works and services in the field of music; contributing to the better understanding and recognition of the Classical Turkish Music Life of Sivas. The lack of sufficient investigations and reviews on the studies in this area, this study is intended to eliminate the deficiency. In the light of the information obtained within the scope of the research, it was determined that the musicians in question were located in the center of Sivas and took part in their music studies. In the light of these findings, the study area is limited to the center of Sivas. The study has been examined in“INTRODUCTION”and in four sections. In the introduction part of this study, a general information about the classical Turkish music tradition has been given, the important developments in the history of 20th century Turkish music and the importance of musicians who have worked in the classical Turkish music field in Sivas. In the first section; the geographical and demographic situation of Sivas is mentioned and a general information is given about religious, folk music and minstrel tradition of Sivas. In the second section; the lives of the music performers who lived in Sivas in the twentieth century were included and their studîes and services in the field of music were revealed. In the third section; information is given about the instrument makers and their contribution to our music is explained. In the fourth section, the information about the choirs performing Turkish Music education and Works in Sivas is given. Within the scope of this research; interviews were made and written sources were scanned. The resulting data was transferred and discussed with the disclosure method. In this study, by examining the classical Turkish music life of Sivas in the 20th century, the biographies of 44 musicians who lived and grew up in this city were recorded and their services in Turkish music were revealed.