Major travma nedenli instabil pelvis yaralanmalarında kullanılan eksternal pelvik kompresyon aparatının pratik uygulama eğitiminin değerlendirlmesi
Evaluation of practical practice training of external pelvic compression device used in major pelvic injuries due to major trauma
  1. Tez No: 632623
  2. Yazar: ZAFER BEŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvis, travma, eksternal pelvik kompresyon aparatı, acil servis, öğrenme eğrisi, Pelvic, trauma, external pelvic compression device, emergency room, learning curve
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Güncel travma kılavuzları, acil servislere önemli başvuru nedenleri arasında olan, ciddi pelvik travma hastalarına Eksternal Pelvik Kompresyon Aparatlarını mortalite ve morbilititenin azaltılması içinuygulamasını önermektedir. Çalışmamızda mezuniyetsonrası,112 acil sağlık sistemi ya da acil serviste çalışma imkânı olacak son sınıf öğrencilerin meslek hayatlarının ilk döneminde karşılaşma olasılığı olabilecek ciddi majör travma sonrası pelvik travmalı hastalarında kullanacakları Eksternal Pelvik Kompresyon Aparatının kullanımı konusundan aldıkları pratik eğitimleri değerlendirmektir ve en az kaç pratik uygulama sonrası doğruEksternal Pelvik Kompresyon Aparatının kullanımının gerçekleştiğini ortaya koymak hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 2019-2020 dönemi son sınıfı öğrencilerinden acil serviste görevli olduğu dönemde, 132 intern doktor çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara pelvik travma ve Eksternal Pelvik Kompresyon Aparatının kullanımı konusunda teorik ve pratik eğitim verilmiştir. Simülasyon maketi üzerinde 10 defa Eksternal Pelvik Kompresyon Aparatının takılması sağlanmıştır. Her deneme kullanım kılavuzuna göre değerlendirilmiştir. Hatalı uygulama basamakları ve doğru yapılma süreleri kayıt edilmiştir. Ayrıca çalışma öncesi ve sonrası pelvik travmaya yaklaşım ve Eksternal Pelvik Kompresyon Aparatınınkullanmı konusunda kendilerine olan güvenlerin sorulduğu test yapılmıştır. Araştırma türü olarak kesitsel analitik araştırma metodu kullanılmıştır. Tüm veriler SPSS StatisticsVersion 22 (IBM, USA) kullanılarak kaydedilmiş ve istatistik sonuçlara dönüştürülmüştür. İki sonuçlu kategorik değişkenlerin ön-test ile son-test sonuçları arasındaki fark McNemar testi ile incelenirken ve ki-kare testi ile ideal uygulama yüzdeleri karşılaştırılmıştır. Deneme sayıları ile uygulama süresi arasındaki ilişki tekrarlı ölçümlerde varyans analizi ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan 132 intern doktorların tamamında pelvik travmaya yaklaşım ve Eksternal Pelvik Kompresyon Aparatının kullanımında kendilerine güven konusunda çalışma öncesi sonrasında anlamlı değişim olmuştur. Ayrıca katılımcıların 8.uygulamda en yüksek oranda doğru yaptıkları ve ortalama 86,67 (%95 GA 85.62-87,72) saniye olduğu tespit edilmiştir. Kullanım kılavuzuna göre en çok hata yapma sırası 3, 1, 4, ve 5.basamaklar olup; 2.ve 6.basamakta hiç hata yapılmamıştır. Sonuç: İnstabil pelvik travma hastalarında acil servise başvuru öncesi ve sırasında mutlaka kullanımı önerilen Eksternal Pelvik Kompresyon Aparatlarının kullanımı eğitimin daha önce değerlendirildiği bir çalışma olmadığından; çalışmamız Eksternal Pelvik Kompresyon Aparatını doğru uygulanmasının için simülasyon maketi üzerinde en 8 defa uygulatılmasını ve ideal süre olarak ortalama 86,67 saniyede olabileceği öngörmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Current trauma guidelines recommend applying External Pelvic Compression Device store duce mortality and morbidity for serious pelvic trauma patients, which are among the important reasons for applying to emergency departments. In our study, after graduation, 112 emergency health system or in the emergency room, the last year students who will have the opportunity to work in the of their professional life, to evaluate the practical trainings they receive on the use of External Pelvic Compression Device to be used in patients with severe pelvic trauma after severe trauma and at least how many practical post-application. It is aimed to demonstrate that the use of appropriate External Pelvic Compression Devicesis realized. Materials and Methods: During the period of the 2019-2020 senior year students of Ankara University Medical Faculty, 132 intern doctors participated in the study voluntarily. The participants were given theoretical and practical training on pelvic trauma and the use of External Pelvic Compression Device. External Pelvic Compression Device was provided 10 times on the simulation model. Each trial has been evaluated according to the user manual. Incorrect application steps and correct execution times were recorded. Inaddition, a test was conducted asking for the confidence in themselves about the approach to pelvic trauma before and after the study and the use of the External Pelvic Compression Device. Cross-sectional analytical research method was used as there search type. All data were recorded using SPSS Statistics Version 22 (IBM, USA) and converted in to statistical results. The difference between the pre-test and post-test results of the categorical variables with two results was examined by McNemar test and the ideal application percent ages were compared with the chi-square test. The relation ship between the number of trials and the duration of the application was performed with variance analysis in repeated measurements. Results: All of the 132 intern doctors who participated in our study had a significant change after the study about the approach to pelvic trauma and their confidence in the use of External Pelvic Compression Device. In addition, it was determined that the participants had the highest rate of correctness in the 8th applicationand an average of 86.67 (95% CI 85.62-87.72) seconds. According to the user manual, the most mistakes are 3, 1, 4 and 5. No mistakes were made in steps 2 and 6. Conclusion: Since the use of External Pelvic Compression Device, which is recommended for use before and during the emergency service in patients with unstable pelvic trauma, is not a study in which training was previously evaluated; Our study envisages that the External Pelvic Compression Device can be applied on the simulation model at least 8 times for the correct application and it can be an average time of 86.67 seconds.