Kırım kongo kanamalı ateşi hastalarında serum transforming growth factor-beta ve platelet derived growth factor düzeylerinin klinik seyir ve prognozla ilişkisi
Relationship between serum transforming growth factor-beta and platelet derived growth factor levels with clinical course and prognosis in crimean congo hemorrhagic fever patients
- Tez No: 632622
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN ÖZDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Platelet Derived Growth Factor Beta, Transforming Growth Factor Beta-1, Crimean Congo Hemorrhagic Fever, Platelet Derived Growth Factor Beta, Transforming Growth Factor Beta-1
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada erişkin KKKA hastalarında serum TGF-β1 ve PDGF-B düzeylerinin, hastalığın patogenezi, klinik seyri ve prognozu ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Mart 2017-Eylül 2019 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nde KKKA tanısıyla yatırılarak takip ve tedavi edilen erişkin 50 hasta ve kontrol grubu olarak 30 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. Hastalardan, hastaneye yatışlarının birinci günü ve şikayetlerinin altıncı gününde olmak üzere iki kez kan örneği alındı. KKKA hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubundaki bireylere ait önceden alınan ve -80°C'de saklanan serum örneklerinde TGF-β1 (Lot no:201911) ve serum PDGF-B (Lot no: 201910) düzeyleri ticari kitler kullanılarak ELİSA yöntemiyle çalışıldı. Hastalar, Ergönül ve ark.'nın önerdiği modifiye kriterler ve klinik olarak kötü prognoz kriterleri de göz önüne alınarak ağır ve hafif-orta, ölen ve yaşayan, kanaması olan ve kanaması olmayan hasta grupları olarak klasifiye edildi ve gruplar ayrı ayrı istatistiksel analize tabi tutuldu. Bulgular: Hastalar kötü prognostik kriterlere göre sınıflandırıldığında, 50 hastanın 25'i (%50) ağır, 18'i (%36) kanaması olan, 7'si (%14) ölen hasta grubuna dahil edildi. Hastaların şikayetlerinin altıncı gününde alınan serum TGF-β1 düzeyi, sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edildi (sırasıyla, 42.33±15.42ng/ml, 25.90±4.28 ng/ml, p=0.001). Belirlenen diğer gruplar da kendi aralarında karşılaştırıldı. Buna göre; ölen hasta grubu ile hayatta kalan hasta grubu (sırasıyla 59.90 ±16.94 ng/ml, 39.47±14.52 ng/ml, p=0.001), ağır prognostik faktörlere sahip hasta grubu ile hafif-orta hasta grubu (sırasıyla 51.22±15.42 ng/ml, 33.45±9.12 ng/ml, p=0.001), kanaması olan hasta grubu ile kanaması olmayan hasta grubunun (sırasıyla, 53.27±13.11 ng/ml, 36.18±13.16 ng/ml, p=0.001) karşılaştırılması sonucunda tamamında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu saptandı. Hastaların şikayetlerinin altıncı gününde alınan serum PDGF-B düzeyi, sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcuttu (sırasıyla 62.14±19.75 pg/ml, 119.21±43.38 pg/ml, p=0.001). Buna ek olarak, ölen hasta grubu ile hayatta kalan hasta grubu (sırasıyla, 44.82±12.08 pg/ml, 64.96±19.39 pg/ml, p=0.003), ağır hasta grubu ile hafif-orta hasta grubu (sırasıyla, 56.01±18.11 pg/ml, 68.27±18.75 pg/ml, p=0.031) karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılık saptanırken, kanaması olan hasta grubu ile kanaması olmayan grubun analizinde (sırasıyla, 61.32±22.60 pg/ml, 62.60±18.32 pg/ml, p=0.518) anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edildi. Sonuç: Ağır seyreden ve ölen KKKA hastalarında serum TGF-β1 düzeylerinin daha yüksek ve PDGF-B düzeylerinin ise daha düşük seyretmesi, serum TGF-β1 ve PDGF-B'nin KKKA patogenezinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Relationship Between Serum Transforming Growth Factor-Beta and Platelet Derived Growth Factor Levels with Clinical Course and Prognosis in Crimean Congo Hemorrhagic Fever Patients Background: In this study, it is aimed to investigate the relationship between serum TGF-β1 and PDGF-B levels with the pathogenesis, clinical course and prognosis of adult CCHF patients. Methods: 50 adult patients and 30 healthy individuals as a control group were included in the study, who were followed up and treated with the diagnosis of CCHF at the Atatürk University Faculty of Medicine Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic, between March 2017 and September 2019. Blood samples were taken from patients on the first day of their hospitalization and on the sixth day of their complaints. TGF-β1 (Lot no: 201911) and serum PDGF-B (Lot no: 201910) levels were studied by ELISA method using commercial kits, from serum samples taken from CCHF patient group and individuals in healthy control group and stored at -80 ° C. Considering the modified criteria recommended by Ergönül et al. and clinically poor prognosis criteria, patients are classified as groups with heavy and mild to moderate, dead and survived, with and without bleeding. And groups were statistically analysed separately. Results: When the patients were classified according to poor prognostic criteria, in 50 patients; 25 of them (50%) were included in the group of patients with severe bleeding, 18 of them (36%) were bleeding group, and 7 of them were (14%) dead group. Serum TGF-β1 level taken on the sixth day of the patients' complaints was found to be statistically significant when compared with the healthy control group (respectively, 42.33 ± 15.42ng / ml, 25.90 ± 4.28 ng / ml, p = 0.001). Other determined groups were also compared among themselves. According to this, it was found that there were statistically significant differences in comparison with the group of patients who died and the group of survivors (respectively, 59.90 ±16.94 ng/ml, 39.47±14.52 ng/ml, p=0.001), the group of patients with severe prognostic factors and the group of patients with mild to moderate (respectively, 51.22±15.42 ng/ml, 33.45±9.12 ng/ml, p=0.001), patients with bleeding and patients without bleeding (respectively, 53.27±13.11 ng/ml, 36.18±13.16 ng/ml, p=0.001). Serum PDGF-B level, taken on the sixth day of patients' complaints, compared to the healthy control group, showed a statistically significant difference (respectively, 62.14±19.75pg/ml, 119.21±43.38 pg/ml, p=0.001). In addition, a statistically significant difference was found compared with the dead patient group and the survivor group (respectively, 44.82±12.08 pg/ml, 64.96±19.39 pg/ml, p=0.003); the severe patient group and the mild-to-moderate patient group (respectively, 56.01±18.11 pg/ml, 68.27±18.75 pg/ml, p=0.031); whereas there was no significant difference in the analysis of the patient group with bleeding and the group without bleeding (respectively, 61.32±22.60 pg/ml, 62.60±18.32 pg/ml, p=0.518). Conclusion: Serum TGF-β1 levels are higher and PDGF-B levels are lower in CCHF patients with severe and deceased, indicating that serum TGF-β1 and PDGF-B play an important role in the pathogenesis of CCHF.