Sağlık çalışanlarında şiddete uğramanın iş doyumu ve tükenmişlik ile ilişkisi
The relationship between violence in healthcare employees and job satisfaction
- Tez No: 632639
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL ÖZPOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, sağlık çalışanları, iş doyumu, tükenmişlik, Violence, health workers, job satisfaction, burnout
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma, sağlık sektöründeki şiddet davranışlarının sağlık çalışanlarının iş doyumu ve tükenmişliği üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Konunun özellikle son yıllarda artan önemi dikkate alınarak, Malatya ili merkezi, devlet hastanesi ve tıp fakültesi hastanesinde görev yapan farklı mesleklerde (doktor, hemşire, sağlık memuru, ebe, teknisyen vb.) ve farklı birimlerde (acil, yoğun bakım, dahili birimler, cerrahi birimler) çalışan toplam 396 sağlık çalışanı üzerinde son 5 yıl içinde görev başında şiddete uğrama durumlarına göre çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kesitsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ilgili literatür ışığında hazırlanan ve demografik bilgileri içeren toplam 16 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu, iş doyum düzeyini ölçmek için Minnesota İş Doyum Ölçeği ve tükenmişlik düzeylerini tespit edebilmek için Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda iş doyumunun alt boyutlarına göre bütün demografik verilerin değişkenleri ile istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. İş doyumunun alt boyutlarına göre, uygulanan şiddetin türü haricinde şiddet ile ilgili değişkenler ile istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, demografik veriler doğrultusunda; yaş, cinsiyet ve mevcut kurumda çalışma süresi değişkenleri ile tükenmişlik alt boyutları arasında istatistiksel yönden anlamlı bir fark bulunamamıştır. Medeni durum, eğitim düzeyi, mensup olunan meslek, çalışılan kurum, çalışılan birim, meslekte çalışma süresi değişkenleri ile tükenmişlik alt boyutları arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Şiddete uğrama yönünden; şiddete maruz kalma durumu, uygulanan şiddetin türü, şiddet sonrası yasal işlem başlatma durumu değişkenleri ile tükenmişliğin alt boyutları arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiş olup, şiddet ile ilgili diğer değişkenler ile tükenmişlik alt boyutları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of violance behaviors in health sector on job satisfaction and burnout of health workers. Taking into account the growing importance of the subject in recent years, The study was conducted on 396 helth employee workıng in Malatya city center, state hospital and medical faculty hospital. The study has been carriedout according to the situations in which the employees working in different professions (doctor, nurse, medical officer, midwife, technician, etc) and different units (emergency, intensive care, internal units, surgical units) have been subjected to violence during the last 5 years. In this research cross-sectional Scanning model was used. In the research, personal information form which consists of 16 guestions including demographic infromation prepared in the lıght of related literature was used as data collection tool, and Minnesota job satisfaction scale was used to measure job satisfaction level and Maslach Burnout Scale was used to determine burnout levels. As a result of the research, statistically significant differences were found with the variables of all demographic data according to the sub-dimensions of job satisfaction accordıng to the sub-dimensions of the job satisfactions statistically significant differences were found regarding the variables related to violance except the type of vıolence applied. As a result of the research, according to demographic data; No statistically significant differences was found between burnout sub-dimensions and age, gender and workıng time variables in the current institution. However significant differences were found between the variables of marital status, education level, proffesion, institution unit, working time and burnout sub-dimensions. İn terms of being subjected to violance; Significant differences were found between the variables of exposure to violence, the type of violence applied, the status of initiating legal action after violence and the sub-dimensions of burnout.