Edremit/Doyran folkloru üzerine bir araştırma
A study on the folklore of Edremit/Doyran
- Tez No: 632640
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİMCAN İNAYET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Tahtacı, Türkmen, Alevi, Edremit, Doyran, Folklor, Tahtaci, Turkmen, Alevi, Edremit, Doyran, Folklore
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 376
Özet
Ülkemizin Ege ve Akdeniz Bölgelerinde, dağ yamaçlarına kurulu yerleşim alanlarında yaşamakta olan Tahtacı Türkmenleri, Alevilik inanç sistemine bağlı bir topluluktur. Araştırma sahamız olan Balıkesir iline bağlı Edremit/Doyran'da yaşayan Tahtacı Türkmenleri Kaz Dağlarının yamacına kurmuş oldukları yerleşim yerlerinde yaşamakta ve geçimlerini zeytincilik ile sağlamaktadır. Sahada yaşayan halkın âdet, inanış ve uygulamaları günümüze kadar zenginliğini ve çeşitliliğini korumuş; bu adet, inanış ve uygulamalar çoğunlukla Alevilik inancının bir unsuru olarak değerlendirilmiştir. Tezimizde Edremit/Doyran'dan derlediğimiz folklor ve halk edebiyatı ürünlerine yer verilmektedir. Folklor ürünlerinin farklı inanç sistemleriyle olan ilişkisi değerlendirilmekte, halk edebiyatı ürünleri ise tanımlanarak tasnif edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Tahtacı Turkmens who live in the residential areas built by the mountain slopes in Agean and Mediterranian regions of our country, is a community that is affiliated to Alevism belief system. Tahtacı Turkmens who live in Edremit/Doyran which is in Balıkesir, our study area, live in the residential areas that they built by the slopes of Mount Ida and to earn one's livelihood by olive cultivation. Traditions, beliefs, pursuances of the people living in the area has preserved its richness and variety; and these traditions, beliefs and practise mostly considered as an element of Alevi faith. The products of folklore and folk literature has been given a place in our thesis which is compiled in Edremit/Doyran. The relationship of folklore products with different belief systems is evaluated, and also folk literature products are defined and assorted.