İntihar girişimi ile başvuran ergenlerin sosyodemografik özelliklerinin ve internet bağımlılığının değerlendirilmesi
Evaluation of sociodemographic characteristics and internet addiction of adolescents with suicide attempt
  1. Tez No: 632668
  2. Yazar: BETÜL KESER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEVGİ AKOVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ergen, internet bağımlılığı, intihar girişimi, sosyal medya, sosyodemografik özellikler, Young İnternet Bağımlılık Ölçeği, adolescent, internet addiction, social media, sociodemographic characteristics, suicide attempt, Young Internet Addiction Scale
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: İntiharlar, toplum sağlığının önemli bir problemidir. İntihar girişimlerinin sosyolojik, toplumsal ve psikolojik açıdan pek çok nedeni bulunmaktadır. Nedenlerden biri de günlük hayatta sık kullanılan ve etkisi tam olarak netleştirilememiş olan internet kullanımıdır. Bu çalışmada intihar girişimiyle çocuk acil servisine başvuran çocukların sosyodemografik özellikleri, internet kullanım özellikleri ve internet bağımlılık durumları belirlenerek internet bağımlılığı ile suisidalite arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalıĢma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Acil Kliniğine intihar girişimiyle başvuran 11-18 yaş arası 35 hasta ile ebeveynlerini, hastane aciline başvuran kronik hastalığı ve geçmiş intihar öyküsü olmayan 50 hasta ile ebeveynlerini kapsamaktadır. Her iki gruba da ayrıntılı olarak sosyodemografik özelliklerini, internet kullanım özelliklerini sorgulayan anket çalışması ile Young İnternet Bağımlılık Ölçeği uygulanmış ve karşılaştırılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada intihar girişiminde bulunan hastalarıın %70'i kız, %30'u erkekti. Hasta grupta daha sıklıkla kendine zarar verme davranışı, daha fazla sigara tüketimi, ailesiyle daha az verimli vakit geçirme, öğrenim düzeyi düĢük ebeveyn oranının daha fazla, tek ebeveynliğin daha fazla, internette daha çok meşguliyeti olduğu saptanmıştır. Her iki grupta da internet kullanım özelliklerinde internette kullanım süresi arttıkça internet bağımlılık puanının arttığı görülmüştür. Bu korelasyonun özellikle hasta grupta daha güçlü olduğu saptanmıştır. Her iki grupta da bağımlı internet kullanıcısı tespit edilmezken problemli internet kullanıcı oranı hasta grupta %16, sağlıklı grupta %14 olarak bulunmuştur. Bu nedenle bu sonuçlar suisidaliteyle direk olarak ilişkilendirilememiştir. Sonuç: Bu çalışmada bağımlı internet kullanıcısı saptanamamış olsa da çalışmalar internetin suisidaliteyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Günümüzde internetin çok küçük yaştaki çocuklar tarafından bile kullanılabilirliğinin artması, çocuğun kendisine ait cihaza sahip olması ve internette yoğun uğraş durumunun olması nedeniyle problemli internet kullanımının ve bağımlılığının artacağı, hatta daha küçük yaşlarda görülebileceği öngörülmektedir. Bununla birlikte suisidalite ile olumsuz ilişkinin tespitinde klinisyenlerce uzlaşılmış olan tanı kriterleriyle sözlü mülakat yapılarak durumun değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Suicides have been an important problem of public health. There are many sociological, social, and psychological reasons behind suicide attempts. One of the reasons is the use of the internet which is widely used in daily life and whose effects have not been fully clarified yet. In this study, it was tried to determine the sociodemographic characteristics, internet usage characteristics, and internet addiction status of children who applied to pediatric emergency department with suicide attempts, and to determine the relationship between internet addiction and suicidality. Materials and Methods: This study included 35 patients and their parents admitted to the Health Sciences University Umraniye Training and Research Hospital, Child Health and Diseases Pediatric Emergency Clinic with a suicide attempt between 11-18 years, and 50 patients and their parents, who did not have a chronic disease and a history of suicide applied to the emergency room. A survey questionnaire that included detailed questions on sociodemographic characteristics, internet usage characteristics, and Young Internet Addiction Scale were administered to each patient and one of their parents. Both groups were compared with sociodemographic characteristics, internet usage characteristics, and internet addiction requirements. Results: In this study, 70% of the patients who attempted suicide were female and 30% were male. It was found that the patient group had more self-harming behaviors, consumed more cigarettes, had less productive time with family, higher percentage of parents with low education, and higher single parenting status, and spent more time on the internet. When the internet usage features were analyzed, it was determined that the internet addiction score increased as the duration of use on the internet increased in both groups. This correlation was found stronger in the patient group. Among the adolescents in both groups, there were no internet users detected that were at the addiction level, but it was determined that 16% from the patient group and 14% from the healthy group were problematic internet users. Due to the similar percentages in both groups, they could not be directly associated with suicidality. Conclusion: There were no addicted internet users found in this study. However, studies show that there is a relationship between internet and suicidality. It is predicted that there will be an increase in the problematic internet usage and addiction, even at a very young age due to the increase in young children's access to the internet, possession of their own devices, and intense activity on the internet. However, in order to determine the negative relationship between suicidality and internet addiction, it is thought that it is necessary to reach a consensus agreement by clinicians on the diagnostic criteria of internet addiction, and to do oral interviews to reach a larger number of patients.