Archaeological interpretation and presentation of the pilgrimage site of Pisidian Antioch (Yalvaç)
Hac merkezi Pisidia Antiokheia'sının (Yalvaç) arkeolojik yorumu ve sunumu
  1. Tez No: 632678
  2. Yazar: MERVE GÖKCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Pisidia Antiokheia'sı (Yalvaç), arkaeolojik alanlar, toplumsal farkındalık, yorum, sunum, Pisidian Antioch (Yalvaç), archaeological sites, public awareness, interpretation, presentation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Kültürel miras alanlarının korunabilmesini ve toplum tarafından benimsenip sahip çıkılmasını sağlayabilecek en önemli faktörlerden biri, kültürel miras alanlarına yönelik toplumsal farkındalığın arttırılmasıdır. Toplumlarda kültürel miras alanlarına yönelik farkındalığı arttıran iki önemli unsur bulunmaktadır: alanların fiziksel, sosyal ve tarihi özelliklerin iyi anlaşılması ve kullanıcı ve ziyaretçilerin alanla etkileşim kurabilmelerinin sağlanması. Bu iki unsur dikkate alındığında, özellikle arkeolojik alanlara yönelik farkındalığın yeterli düzeyde olmadığı gözlemlenmektedir. Gerek arkeolojik alanların temsil ettiği tarihi dönem(ler) hakkındaki yetersiz bilgi, gerekse özellikle yıkıntı halinde bulunan bazı arkeolojik alanların ziyaretçiyi etkileyecek görsel etkiden yoksun olması ve bu nedenle yeterli bilgi aktaramaması nedeniyle, arkeolojik alanların geniş toplum kitleleri tarafından anlaşılmasında ve benimsenmesinde zorluklar ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, farkındalık ve (sürdürülebilir) koruma arasındaki ilişkiyi temel alarak, arkeolojik alanlara yönelik farkındalığı etkin bir biçimde oluşturma yöntemlerini araştırmaktır. Bu bağlamda, bu çalışma, kişilerin bilişsel algılama yeteneklerini ve alanla kurdukları etkileşimleri temel alan yorum ve sunum yöntemlerine odaklanmıştır. Türkiye'deki bir çok başka arkeolojik alanda da gözlemlenebileceği gibi, Pisidia Antiokheia'sı da bugün fiziksel bütünlüğünü büyük ölçüde kaybetmiş ve yerel halkviii tarafından tam olarak benimsenip, sahiplenlenilememiştir. Oysa kent, coğrafi, tarihi, fiziksel ve sosyal özellikleri bakımından çağdaşlarından ayrışır. Hellenistik dönemde kurulan, Roma döneminde ise kolonileşen kent, Hellenistik dönem kent planlaması ve Roma dönemi yapım teknikleri gibi önemli özelliklere sahiptir. Daha da önemlisi, Res Gestae Divi Augusti yazıtının Latince bir kopyasının burada bulunmuş olması ve kentin Aziz Paulus'un misyonerlik faaliyetleri kapsamındaki yeri ve önemi, Pisidia Antiokheia'sını dünyaca ünlü bir arkeolojik alan haline dönüştürmektedir. Nitekim, bir zamanlar Roma imparatorluk kültünü barındırmış olan antik kent, aynı zamanda Erken Hıristiyanlık dönemi ve sonrasındaki dini ve ruhani önemi nedeniyle, bugün de Hırıstiyanlar için bir hac merkezi olma rolünü sürdürmektedir. Bu özelliklerinin yanı sıra, alanın içinde bulunduğu kırsal peyzaj, Mên Tapınağı ve Yalvaç kasabası gibi başka kültürel miras alanlarını da kapsamaktadır. Farklı miras alanlarının oluşturduğu bu fiziksel ve sosyal bütünlük aynı zamanda tarihi bir süreklilik oluşturmaktadır. Tüm bu özelliklerine rağmen, antik kent uzunca bir süre göz ardı edilmiş, yerel halk tarafından fazla benimsenmemiş ve hak ettiği değeri henüz bulamamıştır. Bu çerçeve içerisinde, bu çalışma Pisidia Antiokheia'sının sunduğu değerleri, fırsatları ve alanın korunmasına yönelik tehditleri incelemiş ve alanın fiziksel ve sosyal çevresi içerisinde sürdürülebilir olarak korunabilmesi doğrultusunda önemli bir basamak olarak arkeolojik alana yönelik farkındalığın artırılması amacıyla, alanının yeniden yorum ve sunumuna yönelik prensip ve öneriler geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing public awareness towards cultural heritage sites is one of the main factors positively affecting conservation of cultural heritage sites and their recognition by larger audiences. There are two main factors to be considered in promoting the awareness of the general public towards cultural heritage sites: the understanding of the physical, social and historical characteristics of these sites, and the level of interaction between heritage sites and their users (local people, visitors, and other target groups). In this context, the recognition and understanding of archaeological sites by the general public is particularly challenging due to a lack of elementary knowledge about the historical periods archaeological sites belong in, and the poor visual impact of some archaeological sites that are in a ruinous state. Taking into consideration the relationship between public awareness and (sustainable) conservation, this study aims to seek for effective methods of interpretation and presentation to promote general public awareness towards archaeological sites by focusing, in particular, on the interpretation and presentation methods targeting the cognitive abilities of people and their interaction with archaeological sites. As can be observed at a number of other archaeological sites in Turkey (and elsewhere), Pisidian Antioch has lost its physical integrity to a great extent, and hasvi not been adopted and appreciated by the public, especially by local residents. However, as far as the geographical, physical, social and historical characteristics of the site are concerned, Pisidian Antioch differs from its contemporaries. As a city founded in the Hellenistic period and later colonized by the Romans, Pisidian Antioch is a significant example, reflecting the features of Hellenistic town planning and Roman building techniques and materials. More importantly, the existence of a Latin copy of the renowned Res Gestae Divi Augusti, as well as the location and role of the site through the missionary itineraries of St. Paul, have made this site internationally significant. These features bestow an outstanding character to Pisidian Antioch, eflecting both the power of the imperial cult of the Roman Empire and the spiritual and religious importance of a pilgrimage site. Even today, the site protects its character as a place of pilgrimage. In addition to these characteristics, the landscape in which the archaeological site is located includes other heritage places, such as the sanctuary of Mên and the modern town of Yalvaç: these sites are both historically and physically connected to Pisidian Antioch. This coexistence offers a historical continuity throughout this wide, open landscape. Despite these characteristics giving Pisidian Antioch significant and international importance, the archaeological site has yet to receive the recognition it merits from wider audiences, especially the local residents of Yalvaç. In this context, this study investigates the values and opportunities offered by the site, as well as the threats to its survival and (sustainable) conservation, in an attempt to offer proposals for a better interpretation and presentation of Pisidian Antioch in its current physical and social context, and foster wider recognition of this unique archaeological site.