Metamorphosis beyond borders: Intersection and disordered identities of the characters in Nadine Gordimer's novel the Pickup, Blendi Fevziu's The Ash of the Volcano and Season of Migration to the North by Tayeb Salih
Sınırların ötesinde başkalaşım: Nadıne Gordımer the Pıckup, Blendı Fevzıu The Ash of the Volcano ve Tayeb Salıh Season of Mıgratıon to the North isimli eserlerdeki karakterlerin benzerlik gösteren ve değişmiş kişilikleri
- Tez No: 333768
- Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültürel farklılıklar, Melez kimlik, Yer Değiştirme, Nadine Gordimer, The Pickup, Blendi Fevziu, The Ash of the Volcano, Tayeb Salih, Season of Migration to the North, Cultural difference, Hybrid identity, Relocation, Nadine Gordimer, The Pickup, Blendi Fevziu, The Ash of the Volcano, Tayeb Salih, Season of Migration to the North
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışması, göç eden ve kendilerine ait bir yer bulmakta zorluk çeken insanların benliklerini, hakim olan kültür ve kimlik inşası veya yeniden inşa edilmesi zemininde araştırmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, erkek ve kadın ana karakterlerin kendi anavatanlarından ayrılmaları ve karşı karşıya kaldıkları kültür çeşitliliği ve farklılığına olan reaksiyonları sonucunda yaşadıkları değişim incelenecektir. Bu çalışmanın odak noktası olan üç roman, sömürge sonrası (post-koloniyel) göç ve küreselleşme çerçevesinde tahlil edilecektir. Dolayısıyla teorik yaklaşım, iki veya daha fazla farklı kültürün çatışması sonucunda ortaya çıkan melez veya karma kimlik üzerinde yoğunlaşacaktır. Buna göre; The Pickup, Season of Migration to the North ve The Ash of the Volcano isimli romanlar, kültür çatışması, duygu karmaşası, bilinen ve yabancı, aidiyet ve bağımsızlık olmak üzere beş ana tema altında ele alınacaktır. Bu yüksek lisans tezi, ana karakterleri analiz ederek modern dünyanın Afrika, Arabistan ve Arnavutluk?un geleneksel toplumlarına olan tesiri üzerine ışık tutacaktır.Kişinin öncelikle kendini tanımasındaki başarı, diğerini tanımasına ve onunla olan etkileşimine bağlıdır. Bhabha?nın yer ve aidiyet algısı ve aynı zamanda yeni bir kimlik inşası için karakterlerin arafta bir alana ihtiyaç duyması teorisinden yola çıkarak bu tez çalışması ispat edecektir ki; insanların sahip olduğu vatan fikri, hayatla ilgili bakış açılarına göre değişebilir çünkü vatan, güvenlik ve özgürlük anlamlarına gelen esnek bir kavramdır.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the search for the self within the matrix of mainstream culture and the construction or reconstruction of identity in people who migrate and struggle to find a place of belonging. I analyze the changes that male and female protagonists experience when they are displaced from their comfort zones, and their reactions toward cultural differences. I examine three novels that are the focus of this thesis from the perspective of postcolonial migration and globalization. Therefore, the theoretical approach is based upon the hybrid or mixed identities that are created as a result of the clashes of two or more cultures. Accordingly, The Pickup, The Ash of the Volcano and Season of Migration to the North are discussed under five main topics: the clashes of cultures, ambivalence, a feeling of home or alienation, belonging, and freedom. By analyzing the male and female protagonists, this thesis sheds light on the influence of the modern world upon the traditional societies in Africa, the Middle East Arabia, and Albania. In order to know the self, one must know the Other; meeting the other enables the accomplishment of the self. Through Bhabha?s perception of place and belonging as well as the liminality of space that the characters need when they construct a new being, this thesis will prove that since people?s perspectives of home change according to their views on life, home is a flexible notion that includes security and freedom.