Göreme Saklı kilise belgeleme çalışmaları ve koruma önerileri
Documentation studies and protection proposals for Göreme Saklı church
  1. Tez No: 632708
  2. Yazar: SÜMEYYE ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA KADERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kapadokya, Göreme, Saklı Kilise, Mimari Koruma, Cappadocia, Göreme, Saklı Church, Architecture Conservation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Kapadokya Bölgesi'nin mimari dokusunda önemli bir yere sahip olan kaya oyma kiliseler, yapıldıkları dönemin sosyal, ekonomik ve dini yapısını gösteren, tarihi ve estetik değerleri ile korunmalarını gereken kültürel birer varlık olarak önemli bir yere sahiptir. 4. yüzyılda önemli bir dini merkez olarak karşımıza çıkan Kapadokya Bölgesi'nde çok sayıda kilise ve manastır bulunmaktadır. Monastik yaşam süren dini topluluklar için yerleşim merkezi olan Göreme Vadisi içerisindeki dini mekânlar ise 10. ve 11. yüzyıllar arasında tarihlendirilmektedir. Teze konu olan kaya oyma tekniği ile yapılmış olan Saklı Kilise, Göreme Açık Hava Müzesi'nin 500 m batısındaki aşağı vadide yer almaktadır. Bu çalışmada Saklı Kilise'nin güncel durumu, tarihsel gelişiminin incelenmesi, yakın çevresinde bulunan manastır mekânları ile birlikte mimari belgeleme çalışmaları, yapısal bozulmaları ve nedenlerinin araştırılarak bu kültürel mirasın geleceğe güvenle aktarılabilmeleri için korunma önerileri geliştirilmesi hedeflenmektedir. Tezin giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı ve tez yöntemi açıklanmıştır. Beş bölümden oluşan tez kapsamında ise Kapadokya Bölgesi'nin konumu ve tarihsel gelişimi, geleneksel yapı türleri, manastır oluşumları incelenerek, Saklı Kilise ve çevresinin mimari yapısı değerlendirilmiştir. Sonuç olarak yapıdaki bozulma nedenleri incelenerek, koruma önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rock-carved churches, which have an important place in the architectural texture of the Cappadocia region, have an important place as cultural assets that show the social, economic and religious structure of the period in which they were built, and should be protected with their historical and aesthetic values. There are many churches and monasteries in the Cappadocia Region, which appeared as an important religious center in the 4th century. Religious sites in Göreme Valley, which is a settlement center for religious communities with monastic life, are dated between the 10th and 11th centuries. Saklı Church, built with the rock carving technique that is the subject of the thesis, is located on the lower valley, 500 m west of Göreme Open Air Museum. In this study, it is aimed to develop conservation suggestions in order to examine the current status of the Saklı Church, its historical development, architectural documentation studies with the monasteries located in its vicinity, structural deterioration and its causes, and to transfer this cultural heritage safely into the future. In the introduction part of the thesis, the purpose, scope and method of the thesis are explained. Within the scope of the thesis consisting of five chapters, the location and historical development of the Cappadocia Region, traditional building types, monastic formations were examined and the architectural structure of the Saklı Church and its surroundings were evaluated. As a result, the reasons for the deterioration in the structure were examined and protection suggestions were brought.